Rôzne

Pozrite si to v obrazoch: Stovky vojakov v našom okrese na cvičení, aké tu ešte nebolo!

Vo vojenskom výcvikovom stredisku nad obcou Kamenica nad Cirochou v okrese Humenné dnes vojaci Prvej Mechanizovanej brigády z Topoľčian a Druhej Mechanizovanej brigády z Prešova uskutočnili vojenské cvičenie na pokyn ministra obrany SR Martina Glváča.

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to v obrazoch: Stovky vojakov v našom okrese na cvičení, aké tu ešte nebolo!
Zdroj: TASR

Spolu 1432 vojakov, 118 kusov kolesovej techniky a 2 vrtuľníky plnili úlohy, ktoré sa v rámci cvičenia na Slovensku v minulosti nerobili.

„V minulosti nebolo takéto cvičenie organizované, pretože nejde o bojové cvičenie, ale o nebojové vojenské cvičenie na podporu činnosti ministerstva vnútra, kde sa zameriava na prípravu zabezpečenia tábora pre migrantov cez našu hranicu, ale aj na ochranu objektov. Poznatky z takéhoto cvičenia sa využijú vo všetkých oblastiach domáceho krízovému manažmentu,“ uviedol po cvičení minister obrany.

Cvičenie sa uskutočnilo v piatich dejových líniách. Prvou a druhou bolo zabezpečenie asistencie policajného zboru pri hliadkovej a poriadkovej činnosti. Treťou realizácia výstavby a prevádzky záchytného tábora pre utečencov, štvrtou ochrana nasadených síl, medzi ktoré patria sily rýchlej reakcie – radiačná, chemická a biologická ochrana a piatou plánovanie podpory hostiteľskej krajiny.

Počas cvičenia Zelená vlna 2014 vojaci predviedli vystavaný tábor pre 300 utečencov, potlačili nepokoje z radov miestnych obyvateľov protestujúcich proti tejto stavbe, vrtuľník uhasil požiar založený demonštrantami. Tiež realizovali hliadkovanie či prehľadávanie podozrivého vozidla, ochranu poľného muničného skladu a odrazenie útoku diverznej skupiny, kde došlo aj ku streľbe. Ďalej odstraňovanie následkov chemického útoku, odvoz zraneného vojaka pomocou vrtuľníka i pátranie a zaistenie podozrivej osoby pomocou rojnice a služobného psa.

Minister obrany po cvičení potvrdil, že aj napriek tomu, že na cvičení vojaci postavili tábor pre 300 osôb za približne 2 dni, Slovensko je pripravené na prílev aj 10 000 utečencov napríklad z Ukrajiny, pričom podotkol, že v tom nebudeme sami, pretože v týchto činnostiach by v prípade potreby pomohla aj Európska únia. Náčelník Generálneho štábu Milan Maxim povedal, že u nás by sa len zachytila prvá vlna a nasledoval by ich ďalší transport. Toto cvičenie však podľa neho bolo dôležité najmä kvôli tomu, aby sme vedeli, ako sme na jednotlivé činnosti pripravení.

Stovky vojakov v našom okrese na cvičení
14
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM