Správy

Pozrite si to: Ktorá pôrodnica v kraji je naj podľa mamičiek a ktorá podľa expertov?

Najnovšie hodnotenie slovenských pôrodníc je na svete. Ktorá pôrodnica v Prešovskom kraji je naj podľa mamičiek a ktorá podľa expertov?

Ilustračný obrázok k článku Pozrite si to: Ktorá pôrodnica v kraji je naj podľa mamičiek a ktorá podľa expertov?
Zdroj: TASR

Hodnotenie mamičiek

Mamičky, ktoré sa na portáli www.sprievodca-porodnicami.sk zúčastnili hodnotenia slovenských pôrodníc, sú najviac spokojné s pôrodnicou v Univerzitnej nemocnici (UNM) v Martine, s pôrodnicou Nemocnice s poliklinikou (NsP) v Spišskej Novej Vsi a s Gynekologicko-pôrodníckou nemocnicou (GPN) Sanatória Koch v Bratislave.

„Subjektívne hodnotenie mamičiek sa medziročne zlepšilo vo všetkých otázkach. Výsledky ale stále poukazujú na dve problémové oblasti,“ uviedla šéfredaktora portálu rodinka.sk Eva Pavlíková, kde sa prieskum uskutočnil. Do internetového hlasovania sa zapojilo 2944 matiek. Zodpovedali na otázky služieb, personálu i materiálovo-technického vybavenia.

A ktorá pôrodnica v hodnotení mamičiek najviac uspela v rámci Prešovského kraja? S 89,40 % sa najvyššie v našom kraji umiestnila NsP Sv. Jakuba v Bardejove.

Hodnotenie expertov

53 pôrodníc okrem rodičiek hodnotili aj odborníci. Informoval o tom Stredoeurópsky inštitút pre zdravotnú politiku (HPI).

V hodnotení expertov v rámci Slovenska najlepšie obstáli Fakultná nemocnica v Trenčíne, Univerzitná nemocnica v Martine a prvú trojku uzatvára Univerzitná nemocnica Bratislava (UNB) – Antolská. V Prešovskom kraji sa najvyššie umiestnila pôrodnica Nemocnice A. Leňa v Humennom s hodnotením 80,4%.

Celkové hodnotenie

Výsledok celkového hodnotenia sa dosiahol spojením expertného hodnotenia s hodnotením mamičiek. Pôrodnice v celkovom hodnotení boli rozdelené do štyroch kategórií, podľa úrovne neonatologickej starostlivosti pri pôrodnici. „Zohľadnili sme tým odlišnú náročnosť zdravotnej starostlivosti poskytovanej v rôznych zdravotníckych zariadeniach,“ informoval portál Rodinka.sk.

Dodal, že a Slovensku máme nemocnice so štyrmi stupňami neonatologickej starostlivosti (I, II, III, III+) – podľa vybavenosti a teda schopnosti tohto zariadenia poskytnúť potrebnú pomoc novorodencom. Na úrovni neonatologickej starostlivosti I sa v celkovom hodnotení na prvom mieste ocitla GPN Koch, na úrovni II na prvom mieste figuruje pôrodnica NsP Spišská Nová Ves, na úrovni III pôrodnica Fakultnej nemocnice Trenčín a na úrovni III+ pôrodnica Univerzitnej nemocnice Martin.

Sprievodca pôrodnicami je internetová aplikácia, v ktorej má každé gynekologicko-pôrodnícke a novorodenecké oddelenie vypracovaný profil na základe nimi poskytnutých údajov. Projekt sa realizuje od roku 2011. Vznikol na základe spolupráce HPI a internetového portálu www.rodinka.sk.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM