Rôzne

Pozoruhodný počin pred Dušičkami: Dobrovoľníci zveľadili vojnové cintoríny

Miestny Klub vojenskej histórie (KVH) Beskydy zorganizoval dobrovoľnícku brigádu. Vyčistili a zveľadili viaceré cintoríny z prvej svetovej vojny.

Ilustračný obrázok k článku Pozoruhodný počin pred Dušičkami: Dobrovoľníci zveľadili vojnové cintoríny
Zdroj: TASR

„Už niekoľko rokov, tradične pred Dušičkami, organizujeme dobrovoľnícku brigádu, ktorej cieľom je upraviť alebo zveľadiť niektorý z vojnových cintorínov. Zväčša chodíme na lokality, ktoré už sme predtým obnovovali a pred sviatkom Všetkých svätých sa snažíme tie cintoríny vyčistiť, upraviť, tak, aby boli naozaj v takom stave, že keď ľudia prídu na hroby svojich blízkych a náhodou navštívia aj vojnový cintorín, tak aby našli dôstojne upravené pietne miesto,“ uviedol Martin Drobňák z KVH Beskydy.

Dobrovoľníci z Košíc, Humenného a zo Sniny tento rok pracovali na cintorínoch v obciach Zbojné a Svetlice v okrese Medzilaborce. „Lokalitu Zbojné momentálne rekonštruujeme a na budúci rok plánujeme slávnostnú posviacku. Počas ‚dušičkovej‘ brigády sme cintorín vykosili a z jeho plochy sme vyhrabali lístie. Po ukončení prác na vojnovom cintoríne Zbojné sa umúdrilo aj počasie a na ďalší vojnový cintorín sme sa už presúvali jesenným slnkom nasvietenou nádhernou karpatskou krajinou,“ povedal Drobňák.

Rekonštrukciu vojnového cintorína vo Svetliciach podľa jeho slov ukončili v minulom roku. „Obec sa o cintorín pravidelné stará. Aj tentoraz plochu cintorína vykosila a naši dobrovoľníci pomohli s vyhrabaním lístia. Všetkým zapojeným dobrovoľníkom ďakujeme za pomoc. Veríme, že aj budúci rok budeme pokračovať v peknej tradícii a že do brigády sa zapojí viac dobrovoľníkov,“ dodal Drobňák.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM