Krimi

Pozor na podvodné e-maily! Východniar prišiel o TISÍCE eur

Podvodník sa vydávala za banku. Cez internetbanking okradol muža zo Stakčína.

Ilustračný obrázok k článku Pozor na podvodné e-maily! Východniar prišiel o TISÍCE eur
Zdroj: TASR/AP

Polícia v Humennom sa zaoberá podvodom pri internetbankingu. Muž z obce Stakčín (okres Snina) prišiel konaním zatiaľ neznámeho páchateľa spolu takmer o 5 000 eur.

Vydával sa za banku

Informovala o tom hovorkyňa prešovského krajského policajného riaditeľstva Jana Ligdayová. Neznámy páchateľ mal poškodenému mužovi zaslať email, v ktorom ho pod hlavičkou jednej z bánk a pod zámienkou vykonania potrebných zmien pri platbách ako majiteľa účtu vyzval na jeho aktiváciu.

„Muž v presvedčení, že ide o email z banky, potvrdil aktiváciu svojho účtu, čím bol presmerovaný na internetbanking, kde následne zadal svoje prístupové heslo, ako aj ID kód do internetbankingu,“ priblížila Ligdayová s tým, že predmetná banka ho neskôr prostredníctvom SMS informovala o vykonaní prevodov v sumách 1 950 a 2 800 eur.

Polícia vedie v prípade trestné stíhanie pre trestný čin neoprávneného vyrobenia a používania platobného prostriedku a pre trestný čin podvodu. „Zákon pri tomto trestnom čine stanovuje pre páchateľa trestnú sadzbu odňatia slobody až na päť rokov,“ doplnila hovorkyňa.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM