Rôzne

Poznáte ich? 5 skutočných pozoruhodností, ktoré sú k videniu na Hornom Zemplíne

Región Horného Zemplína ponúka viacero pozoruhodností a nie všetky sú každému našincovi dobre známe. Vybrali sme presne 5 z nich.

Ilustračný obrázok k článku Poznáte ich? 5 skutočných pozoruhodností, ktoré sú k videniu na Hornom Zemplíne
Zdroj: TASR

Porta Rusica

V oblasti vodárenskej nádrže Starina sa nachádza kamenná cesta Porta Rusica. Ide o zachovanú časť cesty, ktorá bola vybudovaná v rokoch 1861 až 1865 a viedla z Michaloviec cez hraničný prechod Ruské sedlo do poľského mesta Baligród, odkiaľ zrejme pokračovala do Ľvova. Zachoval sa jej štvorkilometrový úsek s prevýšením 247 metrov. V roku 2001 bola vyhlásená za kultúrnu pamiatku ako najstaršia cestná stavba na Slovensku.

Čertov kameň

Tento zvláštny úkaz sa nachádza nad obcou Krásny Brod. Pieskovcová skala púta pozornosť pre vyrytý reliéf pripomínajúci hlavu čerta. Podľa legendy sa čertom nepáčilo, že v krásnobrodskom monastyri sa schádzal bohabojný ľud a tak ho chceli veľkým balvanom zničiť, no ten im z rúk vypadol práve na toto miesto. Aj keď ide pochopiteľne o vymyslený príbeh, pravdou je, že monastyr bol v minulosti naozaj tŕňom v očiach mnohých neprajníkov. K Čertovmu kameňu vedie aj lesnícky náučný chodník z Medzilaboriec.

Arpádova línia

Ide o zvyšky obranného opevnenia budovaného počas druhej svetovej vojny Maďarskom. A jeho časť zasahuje aj na územie dnešného Slovenska, konkrétne v katastri obce Ulič. Zachovali sa objekty ako strieľne, bunkre, protitankové zátarasy či zákopy.

Slovníky pod holým nebom

Hneď v troch obciach sa nachádzajú rusínsko-slovenské slovníky pod holým nebom. Nechýbajú ani ukážky rusínskych porekadiel a prísloví. A kde si ich teda môžete pozrieť? V Uliči, v Novej Sedlici a aj v Topoli. Stačí si vybrať alebo obehnúť rovno všetky tieto dediny v Uličskej doline. Dokopy takmer 70 informačných ta­búľ…

Lupkovský tunel

Železničná trať z Medzilaboriec do poľského Sanoku prekonáva Lupkovský priesmyk prostredníctvom 416 metrov dlhého tunela. Lupkovský tunel sa nachádza v katastri obce Palota. Postavený bol v roku 1874 a nesie so sebou bohatú históriu. Dôležitú úlohu zohrával počas prvej svetovej vojny, počas druhej svetovej bol viackrát zničený. Odporúčame prečítať: Z Medzilaboriec do Poľska na letnom vlaku: Volajú ho Vojak Švejk, tip na malý výlet!

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM