Správy

Počuli ste už o sninskej semienkovni? Funguje ako knižnica a ponúka unikátne odrody

Cieľom je šíriť pôvodné odrody rastlín medzi čo najviac pestovateľov.

Ilustračný obrázok k článku Počuli ste už o sninskej semienkovni? Funguje ako knižnica a ponúka unikátne odrody
Zdroj: Facebook.com/Semienkovňa Snina

V ponuke semien na zapožičanie v Semienkovni Snina majú aj pôvodnú odrodu fazule, ktorú pestovali americkí Indiáni. Cieľom komunity vzniknutej pred troma rokmi je šíriť pôvodné odrody rastlín medzi čo najviac pestovateľov, a tým zachovávať diverzitu flóry v záhradách.

Uviedla to zakladateľka Semienkovne Snina Františka Dunajová. „Pointou semienkovne je vracať sa k tradíciám našich predkov, ktorí si sami uchovávali semená a z nich potom pestovali zdravé rastliny, ktoré boli adaptované na lokálne podmienky,“ vysvetlila.

Semená, ktoré si záhradkári zvyknú kupovať v obchodoch, sú prevažne geneticky modifikované, a tak majú obmedzené možnosti reprodukcie. „Semená označené symbolom F1 sú hybridné, majú vloženú informáciu na vysokú produkciu rastlín a plodov, zo semien po prvej úrode vám však už nevyrastie identická rastlina,“ ozrejmila.

Viac ako 100 druhov

Dunajová semienkovňu založila inšpirovaná podobnými komunitami v Česku v roku 2018, spolu s niekoľkými ďalšími nadšencami ponúkala v tom čase na zapožičanie 50 druhov plodín. Dnes ich má v kategóriách bylinky a korenie, okrasná záhrada a zelenina a ovocie v ponuke viac ako 170, medzi nimi i „exotické“ či „zabudnuté“ rastliny.

„Máme fazuľu, ktorú ešte americkí Indiáni pestovali v polovici 19. storočia, 100-ročné odrody paradajok vrátane československej Stupice, adaptovanej na naše podmienky, čierny koreň, ktorý je výborný pre diabetikov, krkošku hľuznatú, ačokču či perillu krovitú, ktorá je vhodná pre alergikov a ľudí trpiacich histamínovou intoleranciou, lebo potláča tvorbu histamínu,“ vymenovala.

Bez chémie

Podľa Dunajovej slov funguje semienkovňa ako knižnica. „Prídete si po semienka, zapíšete sa a vašou úlohou je z tých semienok vypestovať zdravé rastliny bez použitia chémie, na jeseň z nich odobrať semená a časť z nich nám vrátiť,“ opísala proces požičiavania, ktorý sa pre pandémiu nového koronavírusu presunul do online priestoru.

Semienkovňa aktuálne funguje len na sociálnej sieti, záujemcom o semená ich Dunajová zasiela poštou. Ak sa záhradkárovi vyprodukovať semená nepodarí, nemusí podľa nej „byť v strese“, do semienkovne môže prispieť akýmikoľvek inými semenami. Podmienkou však je pestovanie bez použitia chemických prípravkov.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM