Správy

Počty prenocovaní na hornom Zemplíne klesli. Ako je na tom mesto Humenné?

Štatistiky v cestovnom ruchu za minulý rok ukazujú zaujímavý trend.

Ilustračný obrázok k článku Počty prenocovaní na hornom Zemplíne klesli. Ako je na tom mesto Humenné?
Zdroj: TASR/Jana Vodnáková

Počty prenocovaní na hornom Zemplíne v uplynulom roku najvýraznejšie poklesli v mestách. Viaceré obce naopak zaznamenali značný nárast.

Informovala o tom výkonná riaditeľka Oblastnej organizácie cestovného ruchu Horný Zemplín a Horný Šariš (OOCR HZ a HŠ) Michaela Zdražilová, opierajúc sa o údaje poskytnuté členskými samosprávami.

V Humennom pokles

„Podľa nich bol počet prenocovaní v území vlani na úrovni 76.520, čo je približne o 25.000 menej ako v roku 2019,“ priblížila s tým, že najvýraznejšie poklesy zaznamenali mestá Vranov nad Topľou o 55 % a Humenné o 41 %.

Opačnú skúsenosť majú v obciach v okolí vodnej nádrže Domaša. „Napríklad na území Holčíkoviec, kde sa nachádzajú dve rekreačné oblasti, bol vlani počet prenocovaní približne o 140 percent vyšší ako v roku 2019,“ konkretizovala Zdražilová, pričom poukázala i na obec Nová Kelča, kde zaznamenali medziročne o 40 percent prenocovaní viac či obec Bžany, kde bol nárast o 37 %.

Okrem nich si medziročne výrazne polepšili aj obce Zemplínske Hámre, kde mali dvojnásobný počet prenocovaní a Nová Sedlica s nárastom o 49 %. Aj keď sú tieto obce súčasťou regiónu Polonín, podľa Zdražilovej sa „enormný záujem“ o túto lokalitu v štatistikách výrazne neprejavil.

Menšie tržby

Ako Zdražilová podotkla, údaje zo Štatistického úradu SR sa ani tentoraz nezhodujú s internými, za rok 2020 uvádzajú v oblasti 66 470 prenocovaní. „Tržby za ubytovanie vrátane DPH dosiahli za vlaňajšok úroveň necelých 1,91 milióna eur, čo je približne o 450 000 eur menej ako v roku 2019,“ doplnila.

OOCR HZ a HŠ má aktuálne 26 členov. „Členská základňa, v ktorej sú zastúpené samosprávy, podnikateľský a tretí sektor, aj naďalej rastie,“ uzavrela.

Foto: ilustračné

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM