Krimi

Po tragédii v poliklinike chcú pristúpiť k dohode o vine a treste

Na Okresnom súde v Humennom sa v utorok 13.5. konalo hlavné pojednávanie s Petrom S., ktorého pred časom obvinila polícia z prečinu všeobecného ohrozenia. Pojednávanie súviselo s tragickým prípadom z jesene minulého roka.

Ilustračný obrázok k článku Po tragédii v poliklinike chcú pristúpiť k dohode o vine a treste
Zdroj: Dnes24.sk

Po samovoľnom pohybe výťahu v priestoroch humenskej polikliniky vtedy spadol do výťahovej šachty iba jedenapolročný chlapec. Ťažkým zraneniam, ktoré utrpel pri páde, neskôr aj napriek úsiliu lekárov podľahol.

Obžalobu na 53-ročného Petra S., ktorý sa mal starať o výťahy v tejto poliklinike, podala Okresná prokuratúra v Humennom pre prečin všeobecného ohrozenia 17. marca tohto roka. Prvého apríla následne Okresný súd v Humennom vydal trestný rozkaz a uznal Petra S. za vinného podľa obžaloby a uložil mu trest odňatia slobody na 30 mesiacov so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia.

Proti trestnému rozkazu však obžalovaný podal opravný prostriedok, na základe čoho došlo k zrušeniu trestného rozkazu a nariadeniu hlavného pojednávania vo veci. „Samosudca Okresného sudu v Humennom vrátil vec Okresnej prokuratúre v Humennom na konanie o dohode o vine a treste,“ uviedol na margo výsledku dnešného pojednávania hovorca Krajského súdu v Prešove Michal Drimák.

Ako ďalej uviedol, prokurátor navrhne v tejto súvislosti podmienky dohody o vine a treste obžalovanému a následne, ak k tejto dohode dôjde, sa ňou bude opätovne zaoberať súd.

Kontrola dodržiavania predpisov v súvislosti s prevádzkou výťahov polikliniky, ktorú zrealizoval na mieste po vlaňajšej tragédii Inšpektorát práce (IP), odhalila viaceré nedostatky.

Podľa písomného stanoviska prešovského IP si prevádzkovateľ nesplnil povinnosť zabezpečiť kontrolu stavu bezpečnosti vybraných zariadení úradnými skúškami. V medziobdobí odborných prehliadok chýbali aj predpísané pravidelné prehliadky.

Inšpektorát práce ďalej poukázal na nedostatočné kontroly elektrického prívodu výťahov, na nedostatočné vedenie sprievodnej technickej dokumentácie, chýbajúce technické osvedčenia – pasporty výťahov a záznamy o vykonaných skúškach výťahov v knihách kontrol a ďalšie nedostatky.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM