Rôzne

Po miernej zime hrozilo, že na Domaši bude málo vody: Dnes je naplnená na 64%, čo to znamená?

Ešte v marci to s Domašou vyzeralo naozaj všelijako. Na množstve vody sa totiž odzrkadlil priebeh miernej zimy. Vodohospodári vtedy museli znížiť odtok vody. Dnes je Domaša naplnená na 64%.

Ilustračný obrázok k článku Po miernej zime hrozilo, že na Domaši bude málo vody: Dnes je naplnená na 64%, čo to znamená?
Zdroj: TASR

A dá sa povedať, že všetko je v normále. „Momentálne je Domaša naplnená na 64% zásobného objemu, čo znamená, že výška hladiny je na kóte 157,74 m.n.m. Okolo tejto kóty s pomerne malými odchýlkami sa udržiava už niekoľko týždňov. Na porovnanie, maximálna prevádzková výška hladiny na Domaši predstavuje 162 m.n.m a minimálna 146,2 m.n.m.,“ ozrejmil hovorca Slovenského vodohospodárskeho podniku (SVP) Ľuboš Krno.

Na letnú rekreáciu sú podľa jeho slov už plne vyhovujúce podmienky hladiny vo výške od 158 – 159 m.n.m. Znížený odtok oproti predpísanému (4,9) je aj dnes, ale z 2,5 metra kubického za sekundu sa zvýšil na 3,5.

Foto z marcovej Domaše nájdete TU!

Tak či tak, záležať bude všetko od množstva zrážok a to už teraz v máji, ale aj počas celého roka. „Ak sa zopakuje rok 2010, tak si budú všetci želať, aby už konečne nepršalo,“ upozornil aj na opačný extrém hovorca vodohospodárov.

Všetky strediská Domaše sa dostali do zoznamu vôd určených na kúpanie pre kúpaciu sezónu 2014. Pozrite, ako ich oznámkovali hygienici z ÚVZ SR.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM