Rôzne

Plány KVH Beskydy? Vybudovať chcú aj ďalších 6 náučných chodníkov

Klub vojenskej histórie Beskydy je našincom dobre známy. Aj aktuálne pracujú s dobrovoľníkmi zo zahraničia na obnove vojnových cintorínov na severovýchode Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku Plány KVH Beskydy? Vybudovať chcú aj ďalších 6 náučných chodníkov
Zdroj: TASR

Dobrovoľníci zo Slovenska, Maďarska a Českej republiky budú počas štvordňového tábora pracovať na obnove niekoľkých vojnových cintorínov na severovýchode Slovenska. Informoval o tom Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie Beskydy.

Dobrovoľnícke tábory

Na najväčšom slovenskom vojnovom cintoríne z čias prvej svetovej vojny, ktorý sa nachádza v obci Veľkrop v okrese Stropkov, začali s prácami už vo štvrtok. Pokračovať budú aj na pietnych miestach, ktoré už obnovovali. „Snažíme sa miestnej samospráve vždy pomáhať s údržbou. V tomto roku to budú cintoríny v okrese Medzilaborce, konkrétne Výrava, Zbojné a Sukov,“ priblížil Drobňák. Jedným z cieľov týchto dobrovoľníckych táborov je podľa jeho ďalších slov aj to, aby sa počas nich stretávali ľudia z rôznych krajín. „Napr. z takých, kde sú možno ešte niektoré historické témy kontroverzné. Konkrétne hovorím o Slovensku a Maďarsku,“ uviedol s tým, že je veľmi dôležité, aby sa o nich otvorene diskutovalo.

Odborný výskum

Ďalšou aktivitou, bez ktorej by obnova vojnových cintorínov nebola možná, je odborný výskum. V klube pôsobí niekoľko profesionálnych historikov, ktorí denne pracujú s archívnymi materiálmi, snažia sa získavať mená vojakov, ktorí sú pochovaní na týchto pietnych miestach. Momentálne majú k dispozícii približne 5 000 mien. Keďže ide prevažne o cudzincov, na zoznamoch spolupracujú najmä s kolegami z Českej republiky a Maďarska. Posledné dva roky pracujú aj na mapovaní mien padlých vojakov pochádzajúcich z územia SR, ktorí zahynuli v radoch rakúsko-uhorskej armády na frontoch v rôznych častiach Európy. „V tomto roku atakujeme číslo nejakých 9 000 záznamov. Tých vojakov zahynulo takmer 70 000,“ spomenul.

Lákadlo do regiónu

Klub vojenskej histórie Beskydy pôsobí od roku 2004. Aktívnym obnovám vojnových cintorínov z čias prvej svetovej vojny sa venuje približne sedem rokov. Zrekonštruovať sa im už odvtedy podarilo desať takýchto pietnych miest. „Posledné dva roky sa ich snažíme viac zapájať aj do rozvoja turizmu v regióne. Príkladom môže byť zvonica v Hostoviciach, kde sme vytvorili náučný chodník. Ten pribudol aj na vojnovom cintoríne vo Výrave,“ poznamenal Drobňák s tým, že postupne by chceli vybudovať ďalších šesť takýchto chodníkov. „Aby sa aj takáto téma mohla stať lákadlo do regiónu severovýchodného Slovenska,“ uzavrel.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM