Tomáš Šuhajda Správy

Voľby na východe: Zopakuje rázovitá obec husársky kúsok spred štyroch rokov?

Parlamentné voľby na Slovensku sú v plnom prúde. Ľudia vyrážajú k urnám, aby rozhodli o tom, kto nám bude vládnuť počas najbližších štyroch rokov. My sme vyrazili do malebnej dedinky, ktorú takpovediac zviditeľnili voľby v roku 2012. Ako to vyzerá práve tam?

Ilustračný obrázok k článku Voľby na východe: Zopakuje rázovitá obec husársky kúsok spred štyroch rokov?
Zdroj: Dnes24.sk

Zhruba 25 kilometrov od Humenného sa nachádza dedinka s názvom Nechválova Polianka. Obec, do ktorej sme práve dorazili, rozhodne má niečo do seba. Dva pozoruhodné chrámy, pravoslávny i gréckokatolícky, zaujímavé drevenice.

Ani teplo ani zima. Vzhľadom na dátum v kalendári je vonku celkom prijateľné počasie. Ľudí však veľa nestretávame. Posúvame sa po hlavnej ceste. O niečo rušnejšie je pri obecnom úrade, ktorý dnes plní zároveň úlohu volebnej miestnosti.

A práve Nechválova Polianka sa môže pochváliť stopercentnou účasťou v ostatných parlamentných voľbách, ktoré sa na Slovensku uskutočnili v roku 2012. 96 z 96-tich voličov prišlo vtedy k volebnej urne. Podarí sa to zopakovať aj v týchto voľbách?

„Som častejšie vonku, ale keď som tu, idem stále voliť. Dochádzame domov aj práve preto, aby sme mohli ísť voliť,“ prezradil Vilo (60) ktorý majstroval v záhrade pri dome. A aj keď vo volebnej miestnosti ešte nebol, plánuje tak v priebehu dňa urobiť.

Pri tamojšom obchode stretávame skupinku starších Nechválovopoli­ančanov. Boli piati. Štyria muži a jedna žena. Na našu otázku, či pôjdu dnes voliť, odpovedali takmer jednohlasne. „Veď odtiaľ ideme.“ Zastihli sme ich teda chvíľu po tom, ako hodili svoj hlasovací lístok do volebnej urny. Boli sme zvedaví i na ich odhad, či sa v Nechválovej Polianke zopakuje stopercentná účasť. Predpokladať si to však netrúfli. Za to sa rozhovorili, čo si myslia o samotných voľbách, o volebných sľuboch a o veciach s tým súvisiacich.

Ideme už smerom od volebnej miestnosti, keď popri ceste stretávame staršiu pani. Idete voliť? Znela naša otázka. Pani len milo prikývla a usmiala sa.

Už o pár hodín sa uvidí, koľko ľudí napokon príde v Nechválovej Polianke voliť a či sa táto dedinka opäť bude môcť pochváliť príkladnou volebnou účasťou. A ako to dopadne v samotnom Humennom? Toto všetko môžete sledovať v povolebnom servise na portáli www.humenne24.sk.

Nechválova Polianka: Zopakuje husársky kúsok aj tentoraz?
9
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM