Tomáš Šuhajda Rôzne

Pamätný 17. november: Ako vnímali Humenčania Nežnú revolúciu a čo si o tom myslia dnes?

17. november sa blíži. V tento deň si pripomíname dve historické udalosti. Zaspomínajte si na ne spolu s nami. Ako vnímali Nežnú revolúciu Humenčania a čo o 17. novembri vedia mladí z nášho mesta?

Ilustračný obrázok k článku Pamätný 17. november: Ako vnímali Humenčania Nežnú revolúciu a čo si o tom myslia dnes?
Zdroj: TASR

Popravili 9 študentov

V roku 1939 nacisti v reakcii na demonštrácie československých študentov proti okupácii Československa a proti zabitiu študenta medicíny Jana Opletala, ktorý patril k prvým obetiam fašizmu u nás, uzavreli české vysoké školy, popravili 9 študentov a viac ako 1 000 ich poslali do koncentračných táborov.

Medzinárodný deň študentstva

Ako spomienku na rozpútanie fašistického teroru proti českým vysokým školám a ich študentom v roku 1939 Medzinárodný zväz študentstva v roku 1941 na manifestácii solidarity s českými študentmi v Londýne vyhlásil 17. november za Medzinárodný deň študentstva.

Nežná revolúcia

V roku 1989 si v tento deň študenti v uliciach opäť pripomenuli smrť medika Jana Opletala, zatvorenie vysokých škôl a súčasne protestovali proti komunistickému režimu. Demonštrácia za slobodu a demokraciu v Prahe, ktorá bola potlačená policajnými zložkami, vyvolala solidaritu občanov Československa, ktorí sa postavili proti policajnému násiliu, politickému útlaku a neslobode. Všetky akcie, ktoré sa odohrávali na uliciach, prebiehali pokojnou cestou a vyústili do tzv. „Nežnej revolúcie“ a umožnili slobodné demokratické voľby.

Poslanci Národnej rady Slovenskej republiky v roku 2001 rozhodli, že 17. november bude naším štátnym sviatkom ako Deň boja za slobodu a demokraciu.

Tu je malá anketa medzi Humenčanmi:

Ako ste vnímali 17. november vtedy a teraz, s odstupom času? Malo to podľa vás význam?

Mária (69): „Pozitívne, ale už 24 rokov uplynulo odvtedy a nie je nám lepšie… Je to dosť dlhá doba a navyše agresivita u ľudí taká vtedy nebola.“

Ján (73): „Malo to význam, ale vývoj tejto spoločnosti podľa mňa brzdia tí, čo sú pri moci…“

Anna (70): „Vtedy som bola šťastná, veď každý mohol začať chodiť do kostola. Len som ostala smutná, že sa toho nedožil môj manžel :(. A teraz je to také všelijaké, ľudia si príliš dovoľujú.“

Magda (45): „Vtedy som to veľmi prežívala, ale čakala som asi zázraky. Teraz už vidím, že som mala prehnané očakávania. Nedopadlo to tak, ako sme si to predstavovali.“

Vedia mladí, čo si 17. novembra pripomíname?

Lucia (24): „SNP, nie? Či nie? Teraz naozaj neviem…“

Peter (24): „Moje sesternice majú narodky :). Ale nie… Nežnú revolúciu, nie? A ešte deň študentov.“

Lucia (20): „Neviem, deň učiteľov?“

Tomáš (20): „Štátny sviatok, Deň boja za slobodu a demokraciu.“

Barbora (16): „Deň študentstva?“

Michaela (17): „Deň boja za slobodu a demokraciu.“

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM