Rôzne

Padlo aj trestné oznámenie. Mesto Humenné a HES sa sporia pre teplovody

Viaceré poruchy teplovodu riešili v uplynulých dňoch energetici v Humennom. Ide o veľké havárie, uviedla v prípade niektorých Humenská energetická spoločnosť (HES). Radnica však o ich závažností pochybuje. Vo veci dokonca podala trestné oznámenie.

Ilustračný obrázok k článku Padlo aj trestné oznámenie. Mesto Humenné a HES sa sporia pre teplovody
Zdroj: Dnes24.sk

„Mesto Humenné v súčasnosti podrobne monitoruje všetky nahlásené poruchy na tepelných rozvodoch. Zistili sme, že väčšina z týchto porúch vôbec nie je takého rozsahu, ako bolo ohlásené. Všetko nasvedčuje tomu, že ide buď o nepravdivé, alebo zdramatizované správy s cieľom vytvoriť tlak na mesto, aby pristúpilo na nevýhodné zmluvné podmienky s energetickou spoločnosťou a investovalo aj do takých zariadení, kde to nie je potrebné,“ uviedla primátorka Humenného Jana Vaľová (Smer-SD).

V Humennom sa pre ohlásenú piatu poruchu kopalo naposledy na sídlisku Pod Sokolejom. Snímky, ktoré na mieste zhotovila radnica, vraj nenasvedčujú tomu, že sa jedná o poruchu či havarijný stav. „Preto na údajné miesto poruchy zamestnanci mesta privolali políciu a mesto podalo trestné oznámenie za poškodzovanie cudzej veci,“ uvádza sa v stanovisku radnice.

„Vyjadrenia vedenia mesta, že dochádza k fingovaným poruchám, považujeme za absurdné. Každá porucha je presne zdokumentovaná a zaprotokolovaná. Dôvodom porúch je neinvestovanie do obnovy a zlepšovania kvality potrubí zo strany mesta od roku 2010,“ povedala hovorkyňa HES Anna Kornajová.

V Humennom sa pred časom do rozvodov investovalo. Vaľová vyčíslila náklady na 4,2 milióna eur. „Akékoľvek ďalšie investície podmieňujeme jasným a transparentným nastavením zmluvných vzťahov. Nie je možné, aby mesto ako tretinový vlastník energetickej spoločnosti nemalo prístup k informáciám, nemalo dobré vedomosti o stave rozvodov a plánovaných opravách a nemalo podklady k verejnému obstarávaniu,“ dodala humenská primátorka.

HES začala riešiť poruchy teplovodov pred Vianocami. Do Štedrého dňa údajne odstránila tri. Štvrtú mala objaviť počas Silvestra na Ulici československej armády pri Základnej umeleckej škole. „Došlo k prasknutiu horúcovodu – hlavného prívodu na výmenníkovú stanicu Mierová. Šlo o staré nevymenené potrubie,“ zdôraznil konateľ HES Milan Bavoráľ.

Na odstránení havárie začali pracovať v pondelok (4.1.). Počas prác boli prerušené dodávky tepla pre niekoľko bytových domov, čo sa malo dotknúť približne 1500 ľudí. Poruchu sa podarilo odstrániť asi po šiestich hodinách. HES začala následne pátrať po mieste ďalšej, údajne piatej havárie na sídlisku Pod Sokolejom, kde neskôr dorazili aj muži zákona.

Mesto Humenné má v HES menšinový podiel, väčšinovým vlastníkom je spoločnosť Chemes. Radnica presadzuje zmeny v energetickej spoločnosti. Má ambíciu dostať ju celú pod kontrolu. „Tak, aby bola zabezpečená kvalitná, spoľahlivá a cenovo dostupná dodávka tepla pre domácnosti, ale aj podnikateľské subjekty,“ potvrdila primátorka Vaľová.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM