Rôzne

Oslavy oslobodenia obce? V Kalinove uvidíte stovku bojovníkov a vo vzduchu 10 lietadiel!

100 bojovníkov na zemi či 10 lietadiel vo vzduchu. Aj to bude súčasťou veľkej rekonštrukcie bojov z druhej svetovej vojny. A to všetko neďaleko nás.

Ilustračný obrázok k článku Oslavy oslobodenia obce? V Kalinove uvidíte stovku bojovníkov a vo vzduchu 10 lietadiel!
Zdroj: TASR

Obec Kalinov je známa predovšetkým tým, že ide o prvú oslobodenú obec v rámci bývalého Československa počas druhej svetovej vojny. Stalo sa tak presne 21. septembra 1944.

Teraz sú tak na programe oslavy 73. výročia tohto oslobodenia, uskutočnia sa v sobotu 23. septembra a pripravený je naozaj zaujímavý program.

Všetko sa začne svätou liturgiou za padlých vojakov v tamojšom gréckokatolíckom chráme o 9:00 hod. a následne aj panychídou za padlých vojakov už pri pamätníka Oslobodenia. O 10:30 hod. sa uskutoční slávnostný prelet leteckej techniky a 11:10 hod. tam odohrá koncert Vojenská hudba Ozbrojených síl Slovenskej republiky.

Pre širokú verejnosť najatraktívnejšia časť podujatia – veľká rekonštrukcia pozemných a vzdušných bojov sa začne o 13:00 hod. K videniu bude 100 bojovníkov na zemi, 10 lietadiel vo vzduchu, tank T-34, obrnené vozidlo BA-64, Jeep Willys, motocykle M72 a BMW R32, kanón Pak 36 či mínomet GrW 34.

Podujatie bude pokračovať potom od 15-tej kultúrnym programom, predstavia sa FS PUĽS a skupina ŠČAMBA.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM