Rôzne

Oprava vyše storočného domu v humenskom skanzene: Aj takto zháňajú materiál na omietky

Pracovníci Vihorlatského múzea (VM) v Humennom opravujú v miestnom skanzene vyše 100-ročný obytný dom pochádzajúci z obce Klenová.

Ilustračný obrázok k článku Oprava vyše storočného domu v humenskom skanzene: Aj takto zháňajú materiál na omietky
Zdroj: Dnes24.sk

Pripravujú sa tak na ďalšie z cyklu podujatí, ktoré sú venované rodákom a obyvateľom obcí, z ktorých boli objekty do areálu Expozície ľudovej architektúry a bývania v Humennom privezené.

Čo v ňom obnovujú?

Súčasťou rekonštrukcie obytného domu sú oprava vnútorných a vonkajších omietok, nátery drevených konštrukcií, maľba, vnútorné podlahy, ale aj obnova inventáru. Materiál na omietky získavajú pracovníci napr. z použitých hlinených nepálených tehál, tzv. vaľkov, od ľudí z regiónu, ktorí rozoberajú staré domy. „Robíme to väčšinou svojpomocne s aktivačnými pracovníkmi,“ priblížil etnológ VM Jozef Fundák.

Ide o čisto obytný dom s tromi vnútornými časťami – izba, komora a predsieň. „Nemá totiž, ako je to u niektorých iných domčekov v skanzene, pod jednou strechou aj hospodársku časť,“ vysvetlil. V objekte sa nachádzali len najnutnejšie veci potrebné k životu, keďže išlo podľa jeho ďalších slov o chudobný región.

Podujatie už onedlho

„Každoročne pripravujeme, v rámci cyklu podujatí, stretnutia rodákov a obyvateľov obcí, odkiaľ boli tieto objekty prevezené sem k nám do skanzenu. Tento domček zo Sninského okresu je posledným z tohto cyklu,“ spomenul Fundák.

Podujatie je v skanzene naplánované na 13. augusta. Vytvorené budú v rámci neho dva informačné panely. „Jeden bude umiestnený v obci a bude informovať o domčeku v skanzene. Druhý bude v domčeku a turistom poskytne údaje o obci, tiež na ňom budú zverejnené aj nejaké kontakty,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM