Krimi

Odkaz humenského šéfa polície: V tomto budú muži zákona postupovať nekompromisne!

Slová, ktoré by vám nemali ujsť. A to priamo od humenského šéfa polície. S týmito apelmi sa obracia na ľudí.

Ilustračný obrázok k článku Odkaz humenského šéfa polície: V tomto budú muži zákona postupovať nekompromisne!
Zdroj: TASR

Leto je podľa slov riaditeľa Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom Mareka Lukacka obdobím, keď výrazne pribúda dopravných nehôd a to aj s tragickými následkami, pričom často sú účastníkmi takýchto nehôd tí najzraniteľnejší: chodci, seniori, deti a cyklisti. „Za zvýšenú nehodovosť v letných mesiacoch môže najmä hustejšia premávka na cestách, kde pribúda domácich i zahraničných turistov. Ľudia sú na cestách uvoľnenejší, ich ostražitosť klesá, bývajú unavení, viac sa ponáhľajú a nedodržiavajú pravidlá cestnej premávky,“ uviedol M. Lukacko.

Na toto pamätajte

Zvýšenou opatrnosťou, predvídavosťou a ohľaduplnosťou sa podľa neho dá zabrániť mnohým tragédiám. „Vidieť a byť videný, najmä počas zníženej viditeľnosti, je základné pravidlo bezpečnosti na cestách. Chodci môžu svoju viditeľnosť v cestnej premávke zvýšiť používaním nenáročných bezpečnostných prvkov,“ pripomenul humenský policajný šéf.

Častým negatívnym javom na našich cestách je podľa jeho ďalších slov prechádzanie cyklistov po priechode pre chodcov. „Je nutné si uvedomiť, že aj keď priechod pre chodcov je jasne viditeľný a označený aj zvislým vodorovným značením, z dôvodu náhleho vojdenia cyklistu na vozovku aj keď na priechode pre chodcov, vodič motorového vozidla nie vždy dokáže svoje vozidlo ubrzdiť,“ upozornil Lukacko s tým, že je povinnosťou cyklistu prechádzať cez priechod pre chodcov tak, že zo svojho bicykla zíde dole a bicykel tlačí vedľa seba.

Osobitnou kategóriou počas letnej motoristickej sezóny sú podľa Lukacka motocyklisti. „Treba si uvedomiť, že stret motocyklistu s osobným či nákladným motorovým vozidlom spravidla končí fatálne a to najmä pre motocyklistu,“ varuje.

Nekompromisný postup

V letnom období policajti Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Humennom okrem iného svoju činnosť zamerajú predovšetkým na úseky s častými dopravnými nehodami, no aj na miesta kultúrno-spoločenských podujatí, okolie kúpalísk, letovísk, detských ihrísk či parkov. „Ich služobná činnosť bude vo veľkej miere preventívna, no pri zistení porušenia pravidiel cestnej premávky budú postupovať nekompromisne voči účastníkom cestnej premávky, ktorí sa dopustili závažného porušenia pravidiel cestnej premávky,“ uviedol M. Lukacko.

„Vyzývame preto všetkých účastníkov cestnej premávky, aby boli voči sebe tolerantní a dodržiavali pravidlá cestnej premávky, tým prispeli k bezpečnosti svojej, ako aj bezpečnosti ostatných tak, aby sa každá cesta končila v bezpečí domova,“ doplnil riaditeľ Okresného riaditeľstva PZ v Humennom.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM