Tomáš Šuhajda Rôzne

Od pešej roty cez tankový pluk až po záchrannú brigádu. Súčasťou humenských dejín bola dlhé roky armáda

Víkendová akcia rezortu obrany na území mesta prebudila spomienky na časy, kedy bola vojenská posádka pevnou súčasťou Humenného. Dnes nám túto históriu pripomína ulica Staré kasárne či ľudovo používaný výraz "pri kasárňach", ktorý značí časť Mierovej ulice.

Ilustračný obrázok k článku Od pešej roty cez tankový pluk až po záchrannú brigádu. Súčasťou humenských dejín bola dlhé roky armáda
Zdroj: TASR

Staré kasárne. Takto sa nazýva jedna z humenských ulíc. Pamätníci isto vedia, mnohí z mladých Humenčanov možno nie. Ale práve na tomto mieste dnešnej hotelovky a komplexu Hviezda sa kedysi nachádzali kasárne. Ešte za čias Rakúsko-Uhorska.

Po vzniku Československa boli vybudované nové kasárne. Počas samostatného Slovenského štátu v období druhej svetovej vojny sa v Humennom nachádzala jazdecká stotina a pešia rota. V roku 1943 sa mnohí príslušníci zapojili do protifašistického odboja.

Významným medzníkom v ére humenských kasární bol rok 1968. Do nášho mesta bol premiestnený 103. tankový pluk. A ten tu fungoval až do roku 1991. V ďalšom roku z neho vytvorili 32. vojenský záchranný pluk Civilnej ochrany. V roku 1993 prešiel z podriadenosti Ministerstva obrany pod Ministerstvo vnútra. V roku 1999 už tento pluk niesol názov 73. Záchranná brigáda Civilnej ochrany.

V roku 2003 bola záchranná brigáda začlenená do Hasičského a záchranného zboru a premenovaná na Záchrannú brigádu Hasičského a záchranného zboru. A takto je to dodnes.

Významná časť areálu bývalých kasární sa ale medzičasom stala záchytným táborom. Čo sa chystá, sa Humenčania dozvedeli v roku 2003 a mnohí sa postavili proti tomu. Nepomohla však petícia a ani nesúhlas 20-tich z 21 poslancov. Pre utečencov sa bývalé kasárne stávajú prechodným domovom od roku 2006.

Archívna foto: rok 1998, vtedy 73. Vojenský záchranný pluk Civilnej obrany.

Faktické údaje v článku boli použité z webu Ministerstva vnútra a publikácie Dejiny Humenného.

Môže vás zaujímať:

Obrazom z Humenného: V centre mesta sa to hemžilo ozbrojenými silami

Z Gottwaldovej ulice Námestie slobody… Srdce Humenného za komunistov a dnes na FOTKÁCH!

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM