Tomáš Šuhajda Rôzne

Od júna si v Humennom hľadá prácu viac ľudí. Mestu patrí 25. miesto v rebríčku nezamestnanosti

Na Slovensku sme zaznamenali v júni iba nepatrný pokles nezamestnanosti, celkové číslo je aktuálne na úrovni 14,25%. Bez práce je 418 168 obyvateľov republiky. V okrese Humenné nezamestnanosť mierne stúpla a bez práce je 18,54% Humenčanov.

Ilustračný obrázok k článku Od júna si v Humennom hľadá prácu viac ľudí. Mestu patrí 25. miesto v rebríčku nezamestnanosti
Zdroj: Dnes24.sk

Na ťahu je vláda

„Trhu chýbajú významnejšie stimuly, ktoré by posunuli mieru nezamestnanosti výraznejšie jedným alebo druhým smerom. Stagnujúca ekonomika nedokáže vytvárať nové pracovné miesta a faktor sezónnosti svoj potenciál na rozdiel od predchádzajúcich mesiacoch už vyčerpal. Proti poklesu navyše hovorí prílev absolventov na trh," vysvetľuje predseda predstavenstva a generálny riaditeľ personálno-poradenskej spoločnosti McROY Luboš Sirota.

V mesiacoch máj a jún dochádza aj k najväčšiemu prílevu absolventov vysokých škôl na úrady práce, čo tiež výrazne ovplyvňuje negatívnu štatistiku nezamestnanosti. Pozitívne trendy v zamestnanosti by mohlo naštartovať podľa Sirotu spustenie projektov na podporu zamestnanosti, ktoré avizuje vláda. „Nateraz je ale predčasné hodnotiť, ako budú tieto projekty úspešné. Skúsenosti s podobnými iniciatívami z minulosti totiž hovoria o tom, že často sa peniaze iba minuli bez želaného efektu. Dôležitá tak bude konkrétna podoba každého plánovaného projektu a nastavenie jeho podmienok," dodáva šéf personálnej agentúry.

Prešovský kraj vedie nelichotivú štatistiku

Najhoršie je na tom Prešovský kraj, ktorý vykazuje 20,10% nezamestnanosť, čo je ale pokles oproti minulému mesiacu o 0,20 p.b. V štyroch krajoch sme zaznamenali medzimesačný pokles miery evidovanej nezamestnanosti, najvýraznejší bol v Košickom kraji o 0,32 p.b. na úroveň 18,64%. V v tradičnom kraji s najnižšou nezamestnanosťou ( Bratislavskom kraji) nezamestnanosť stúpla o 0,20 p.b na úroveň 6,22%. V rámci Slovenska v 28 okresoch nezamestnanosť v júni poklesla a v 51 okresoch naopak stúpla.

Nezamestnanosť v okrese Humenné

Zo všetkých 79-tich okresov na Slovensku, patrí tomu humenskému nelichotivé 25. miesto v miere evidovanej nezamestnanosti. Miera nezamestnanosti v okrese Humenné dosiahla v júni 2013 18,54%, čo znamená, že úrad práce v Humennom eviduje momentálne 6 329 Humenčanov. Koncom mája to bolo 6 308 nezames­tnaných.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM