Rôzne

Ocenili vodiča záchranky z Humenského okresu: Ako náhodný okoloidúci vykonal krásny čin!

Na podujatí Zlatý záchranársky kríž boli ocenené výnimočné činy profesionálnych záchranárov i laikov. Pocty sa dočkal aj vodič záchranky z okresu Humenné.

Ilustračný obrázok k článku Ocenili vodiča záchranky z Humenského okresu: Ako náhodný okoloidúci vykonal krásny čin!
Zdroj: TASR

V priestoroch historickej budovy Opery SND v Bratislave sa v utorok stretli záchranári z rôznych kútov Slovenska. Na slávnostnom podujatí Zlatý záchranársky kríž za rok 2016 boli ocenené výnimočné činy profesionálnych záchranárov i laikov.

Odborná porota zložená z predstaviteľov všetkých zložiek integrovaného záchranného systému (IZS) hodnotila profesionálne zvládnuté zásahy hasičov, zdravotníkov, policajtov a iných zložiek IZS. Rovnako však aj obetavé činy prvej pomoci laikov – detí aj dospelých, informovala Zuzana Farkasová z Prezídia Hasičského a záchranného zboru.

A v kategórii „Záchranársky čin laickej verejnosti“ získal ocenenie Marek Puškár, vodič zo stanice Rýchlej zdravotnej pomoci (RZP) Koškovce. Ako náhodný okoloidúci poskytol 14. decembra 2016 prvú pomoc vodičovi, ktorý za volantom svojho vozidla odpadol a prestal dýchať.

„Marek rýchlo zhodnotil stav, vytiahol muža z vozidla a začal s laickou resuscitáciou. Pokračoval v nej až do príchodu záchranárov. Najbližšiu hodinu ich ruky nahrádzali srdcovú činnosť, kým vodiča neodviezol vrtuľník do nemocnice,“ priblížil pre náš spravodajský portál hovorca skupiny Falck na Slovensku Vladimír Vanko s tým, že muž sa neskôr prebral do plného vedomia. Záchranná akcia tak dopadla úspešne a to aj vďaka skorej prvej pomoci.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM