Rôzne

Obyvatelia obce pri Humennom uviedli do života pozoruhodnú novinku: Knižnú búdku!

Miestnym obyvateľom v obci Porúbka v Humenskom okrese sa podarilo osadiť knižnú búdku. Čo predstavuje táto novinka?

Ilustračný obrázok k článku Obyvatelia obce pri Humennom uviedli do života pozoruhodnú novinku: Knižnú búdku!
Foto: Martin Károly / Zdroj: Dnes24.sk

V priebehu niekoľkých dní zaplnili knižnú búdku najmä publikácie pre deti. Ako uviedol miestny aktivista Martin Oskorip, takýmto spôsobom chcú podnietiť obyvateľov obce, aby viac čítali. „Boli by sme radi, aby búdka neslúžila iba na vypožičiavanie, vymieňanie a darovanie kníh, ale aby bola aj miestom komunikácie medzi ľuďmi,“ vysvetlil.

Ako to funguje…

Publikácie sú v búdke, ktorá je umiestnená pri obecnom úrade, voľne prístupné. Prispieť do nej môže ktokoľvek knihou rôzneho žánru, ktorú už nepotrebuje. „Iný si ich môže vypožičať, prípadne aj ponechať a na oplátku prispieť ďalšími knihami,“ priblížil Oskorip, ako to funguje. Aby v búdke neboli umiestnené neprimerané publikácie, pravidelne ju kontrolujú, zároveň ju tak bránia pred možným zničením.

Inšpirujú sa i ďalšie obce?

Približne dvadsiatka kníh, ktoré sa v nej momentálne nachádzajú, je určená pre deti. Podľa Oskoripa je ich v obci dosť. V zime chcú s nimi realizovať aj ďalšie motivačné aktivity.

Knižné búdky by mohli podľa Oskoripa slúžiť obyvateľom aj v iných obciach regiónu. Najbližšie by jedna z nich mohla vyrásť aj v meste pod Vihorlatom. Umiestnená by mala byť v parku pri nemocnici. Spolu s lavičkami, ktoré by pri nej mali osadiť, ponúkne Sninčanom vhodné miesto na oddych.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM