Jakub Forgács Rôzne

Žatva na Zemplíne? Úroda je veselšia, prišiel si ju pozrieť aj minister

S priebehom žatevných prác na Zemplíne sa v utorok prišiel osobne oboznámiť minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek v sprievode predsedu Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (SPaPK) Milanom Semančíkom. Navštívili obec Závadka v okrese Michalovce.

Ilustračný obrázok k článku Žatva na Zemplíne? Úroda je veselšia, prišiel si ju pozrieť aj minister
Zdroj: TASR

Tohtoročná žatva je v porovnaní s minuloročnou z pohľadu úrodnosti o niečo veselšia aj na území Zemplína. Väčšie úrody však automaticky neznamenajú vyššie výnosy, vysvetľujú zemplínski farmári, ktorí poukazujú, podobne ako aj ich kolegovia z iných regiónov, na nízke výkupné ceny komodít v sezóne 2013.

Spätná väzba od poľnohospodárov je dôležitá

„Snažíme sa prejsť celé Slovensko, vybrané okresy, aby sme získali konkrétnu predstavu o tom, ako vyzerá žatva v tomto roku. Musím s potešením povedať, že tie výnosy sú lepšie ako vlani, sú na úrovni takého dobrého priemeru, ktorý poľnohospodári poznajú. Nejde teda o druhý extrém, aby boli super vysoké. Predpokladáme, že budú napokon okolo 30 až 35 % vyššie ako vlani,“ informoval minister novinárov počas brífingu na poli za obcou Závadka v okrese Michalovce.

Podľa Jahnátka je jeho „tour“ po Slovensku prínosná aj z iného pohľadu. „Veľmi dôležité pri takýchto výjazdoch je mať stretnutie so samotnými poľnohospodármi vzhľadom na to, že sa pripravuje nové programovacie obdobie, nová štátna politika pre podporu poľnohospodárstva, je pripravená nová strednodobá koncepcia. Na to, aby sme mohli tak závažné materiály s konečnou platnosťou prijať, je veľmi dôležitá spätná väzba od poľnohospodárov,“ zdôraznil Jahnátek.

Neteší ich cenová úroveň

Výhrady voči nízkym výkupným cenám si dnes minister vypočul aj na poli pri Závadke. „Čo naozaj neteší poľnohospodárov, je cenová úroveň. Pokles v cenách je zaznamenaný na úrovni asi 30 %, v prípade niektorých komodít aj vyššie,“ konkretizoval predseda SPaPK. Konečný príjem pre poľnohospodárov z tohtoročnej žatvy by sa mal vzhľadom na väčšie úrody, no nižšie výkupné ceny, vyrovnať tomu spred roka. „Najlepšie je však hodnotiť žatvu až po žatve,“ podotkol Semančík.

Jahnátek v súvislosti s výkupnými cenami poľnohospodárskych komodít poznamenal, že sú rôzne v jednotlivých regiónoch Slovenska. „Ukázala sa osvedčená praktika, že tí, ktorí si stihli zakontrahovať začiatkom roka ceny na tohtoročnú žatvu, urobili dobre. V tejto súvislosti treba aj určitú koordináciu medzi jednotlivými poľnohospodárskymi podnikmi, aby ‚nenaleteli‘ hneď na prvú cenu. V každom prípade, pokiaľ je vyššia výnosnosť, viac ton, cena ide dole,“ dodal minister.

Obec Závadka navštívil minister Jahnátek: Tohtoročnú žatvu hodnotil ako dobrý pr
6
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM