Rôzne

Obdivuhodná aktivita dobrovoľníkov: Na vojnovom cintoríne natreli stovky krížov

Nezištná práca, za ktorú si zaslúžia palec hore. Dobrovoľníci zo Slovenska, ale i Maďarska natierali kríže na vojnovom cintoríne z I. svetovej vojny v Stakčíne.

Ilustračný obrázok k článku Obdivuhodná aktivita dobrovoľníkov: Na vojnovom cintoríne natreli stovky krížov
Zdroj: KVH Beskydy

Ako uviedol Martin Drobňák z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, tento vojnový cintorín je pozostatkom vojenskej poľnej nemocnice, ktorá v obci počas I. svetovej vojny pracovala.

„Na ploche cintorína je pochovaných vyše 900 vojakov. Väčšina je pochovaná v samostatnom hrobe,“ priblížil M. Drobňák. Obec Stakčín spoločne s KVH Beskydy obnovila tento vojnový cintorín za pomoci partnerov zo Slovenska, Českej republiky, Maďarska a Rakúska.

Stovky krížov

Počas dvoch dní dobrovoľníci postupne očistili a natreli stovky krížov. „Vďaka iniciatíve Františka Rajka sa do prác zapojili aj noví dobrovoľníci z Komárna aj z územia Maďarska. Teší nás, že okruh zanietencov o vojenskú históriu sa rozširuje a stále viac ľudí je ochotných obetovať svoj voľný čas starostlivosti o vojensko-historické pamiatky,“ povedal M. Drobňák.

Ešte sa vrátia

Doplnil, že v jeseni 2017 je plánovaná posviacka vojnového cintorína v Stakčíne. V priebehu leta sa tak dobrovoľníci na cintorín ešte vrátia a budú pokračovať v jeho zveľaďovaní. „Našim cieľom totiž nieje len vojnové cintoríny obnoviť, ale v spolupráci s obcami pokračovať aj v starostlivosti o tieto pietne miesta,“ uzavrel M. Drobňák.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM