Správy

Obce v Sninskom okrese bojujú so záplavami. Voda zaliala cesty, záhrady aj pivnice, FOTO

Po výdatnom daždi sa v dvoch obciach v okrese Snina vyliala voda z miestnych potokov.

Ilustračný obrázok k článku Obce v Sninskom okrese bojujú so záplavami. Voda zaliala cesty, záhrady aj pivnice, FOTO
7
Galéria

Po výdatnom daždi došlo v utorok (29. 12.) v obciach Belá nad Cirochou a Dlhé nad Cirochou v okrese Snina k lokálnym záplavám. Voda tam zaplavila cesty, záhrady a pivnice rodinných domov. V jednej z obcí bol vyhlásený druhý stupeň povodňovej aktivity. Dobrovoľní hasiči na mieste odstraňujú následky.

„O 7.00 hod. bol vyhlásený druhý povodňový stupeň. Na viacerých uliciach došlo k zaplaveniu rodinných domov a pozemkov. Zasahuje 12 našich dobrovoľných hasičov s dvoma autami, protipovodňovým vozíkom a čerpadlami. Časť z nich ‚vrecuje‘, ďalší rozvážajú piesok alebo odčerpávajú vodu z pivničných priestorov a dvorov,“ uviedol starosta obce Dlhé nad Cirochou Ján Kníž.

Pršalo celú noc

Obec leží podľa jeho slov v údolí rieky Cirochy, po dvoch stranách majú kopce. „Nebola to ani prietrž, ale pomerne husto pršalo celú noc. Najväčší problém je, keď sa začne púšťať Starina, vtedy sa naplní koryto rieky Cirochy, ktorá potom neprijíma miestne potoky, tie sa vzdúvajú a následne vylievajú,“ skonštatoval starosta.

Ako dodal, na obecnom majetku zatiaľ neevidujú žiadne škody. „Zatiaľ len na súkromnom majetku občanov, ale v akej výške, to sa teraz nedá odhadnúť,“ doplnil Kníž.

Voda už opadla

V Belej nad Cirochou už voda podľa starostu Jána Vajdu opadla a nerobí už problémy. Ako povedal, keď nebude ďalej pršať, bude to pozitívne. „Máme odvádzací žľab na dažďovú vodu. V poslednej dobe sme zistili, že už nestačí. Projektuje sa nový spôsob, ako by sme v hornej časti presmerovali vodu za dedinu. Návrh riešenia máme, mal by sa dokončiť projekt, ako to budeme robiť. Kým to urobíme, tak nás to ešte bude ohrozovať. Voda sa nám vylieva zo žľabu, prelieva sa pod chodníkom a cestou prvej triedy Humenné – Snina,“ vysvetlil starosta.

Na ceste bolo podľa jeho slov asi 20 centimetrov vody, autá išli preto veľmi pomaly. „Za cestou nám zaplavilo pivnice asi v štyroch domoch a za jedným domom hospodársku časť. Sú tam naši dobrovoľní hasiči, už by mala byť vyťahaná voda a následne to vysušujeme,“ dodal Vajda.

Prečítajte si tiež

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM