Rôzne

O tomto z histórie ste už počuli? Takáto zaujímavosť sa spája s Humenným a krčmami

Nenechajte si ujsť historickú zaujímavosť týkajúcu sa nášho mesta a krčiem. O tomto ste možno ešte nepočuli, veď čítajte...

Ilustračný obrázok k článku O tomto z histórie ste už počuli? Takáto zaujímavosť sa spája s Humenným a krčmami
Zdroj: Dejiny Humenného, Fedič a kol.

V súvislosti s podujatím Švejkove dni sa na Humenné spomína ako na mesto, kde do roku 1989 boli na rozdiel od iných miest k dostaniu takmer všetky druhy piva, ktoré sa vtedy vyrábali v Československu. Inými slovami Humenné bolo v širokom okolí ako taká pivová veľmoc.

My sme však teraz nahliadli do ešte hlbšej histórie mesta a v súvislosti s krčmami zaostrili na inú zaujímavosť. Publikácia Dejiny Humenného (2002) cituje správu Okresného úradu v Humennom z roku 1925.

„Krčem je tolik, ze na velkou obci Humenné připadá na 100 osob jedna krčma. Majitelé pak těchto krčem snaží se na každý způsob co najvíce alkoholo prodati.“

Historici ďalej uvádzajú, že od krčmárov vyberalo mesto dávky z nápojov a napríklad v rokoch 1935–1936 tieto dávky platilo až takmer 30 živnostníkov, pričom vtedy bol samozrejme počet obyvateľov neporovnateľne nižší, ako je to v súčasnosti.

A teda len tak pre zaujímavosť, ak by sme údaj o jednej krčme na sto obyvateľov prepočítali k dnešnému stavu počtu obyvateľov, v Humennom by sa nachádzalo približne takých 320 krčiem… A to je celkom slušné číslo, čo poviete?

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

A keď sme už vŕtame histórii nášho mesta, nenechajte si ujsť ani túto fotogalériu. Humenné v roku 1983…

Humenčania, pocestujete v čase: Archívne FOTKY mesta, ktoré stojí za to vidieť
18
Galéria
Zdroj: brožúrka Humenné a okolie

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM