Rôzne

Poslanci Smeru-SD prehlasovali vo výbore opozíciu: Rokovanie o Vaľovej údajnom konflikte záujmov prerušené

Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií prerušil rokovanie o podnete voči poslankyni Jane Vaľovej zo Smeru-SD, ktorá sa mala údajne ocitnúť v konflikte záujmov.

Ilustračný obrázok k článku Poslanci Smeru-SD prehlasovali vo výbore opozíciu: Rokovanie o Vaľovej údajnom konflikte záujmov prerušené
Zdroj: TASR

Podľa podnetu, pod ktorým je podpísaný Martin Daňo z občianskeho združenia GINN, mala Vaľová vykonávať živnosť do 1. júna 2013 napriek tomu, že od júla 2006 je poslankyňou NR SR. Daňo na zasadnutí výboru k podnetu doplnil, že Vaľová vystupovala ako konateľka spoločnosti. Ak by to tak bolo, Vaľová by porušila zákon.

Poslankyňa Smeru-SD v reakcii na podnet odmietla, že by zákon porušila. „V roku 2004 som prerušila živnosť na obdobie do 2014, čo vtedy zákon umožňoval,“ povedala Vaľová. Poukázala aj na zmenu zákona v roku 2010, podľa ktorej ak človek nevykonáva tri roky živnosť, tak ju Živnostenský úrad automaticky zruší. „Takže bez toho, aby mi to oznámili, mi ju automaticky úrad zrušil,“ uviedla Vaľová.

Poslancom priniesla materiál, ktorým mieni dokázať svoju nevinu. Pokiaľ ide o tvrdenie, že v čase poslancovania vystupovala ako konateľka spoločnosti, uviedla, že toto ďalšie podanie nepozná. Ak ale bude potrebné, dodá aj ďalšie vyjadrenia.

Výbor dnes nemal rozhodnúť o Vaľovej vine či nevine. Mal rozhodnúť len o tom, či je podnet kvalifikovaný a či teda začne konanie a prípad prešetrí. Výbor však nerozhodol, rokovanie o tomto bode prerušil. Rozhodnutie o začatí konania by pritom neznamenalo, že Vaľová zákon skutočne porušila…

Poslanci Smeru-SD prerušili konanie

Za prerušenie hlasovali poslanci Smeru-SD, opozícia sa vyjadrovala za začatie konania. „Rokovanie sa prerušilo z dôvodu získania ďalších nových skutočností o predmetnom prípade. Nechceli sme sa unáhliť a niekoho perzekvovať za niečo, o čom nemáme vedomosť, že spáchal alebo nespáchal,“ vysvetlil postoj Smeru-SD poslanec a podpredseda výboru Otto Brixi.

Šéf výboru Miroslav Beblavý (SDKÚ-DS) sa s postojom Smeru-SD nestotožňuje. „O prerušení rozhodli poslanci Smeru, opozícia s prerušením nesúhlasila. Argument poslancov Smeru bol taký, že si treba podrobne naštudovať materiály,“ povedal Beblavý. Zdôraznil, že vyžiadať a študovať materiály sa má v rámci konania, a nie pred ním.

„Začíname byť v absurdnej situácii. Predstavte si, že by policajtovi prišlo trestné oznámenie a on skôr, než by ho prijal a začal ho vyšetrovať, pozisťoval by si fakty a potom by to oznámenie ani neprijal, lebo by zistil, že to nie je pravda. To je to, čo dnes urobili poslanci Smeru. Akoby chceli preventívne odmietnuť oznámenie bez toho, aby ho prešetrili,“ doplnil Beblavý, podľa ktorého sa poslanci Smeru-SD snažia zachrániť Vaľovej povesť.

Beblavý celý prípad nepovažuje za takú vážnu vec, akú z toho dnes podľa jeho slov vyrobili poslanci Smeru-SD diskusiou a prerušením rokovania. Dodal, že o prípade bude výbor ešte rokovať. Ak sa preukáže Vaľovej nevina, on zahlasuje za jej oslobodenie. „Nemám záujem robiť jej zle,“ poznamenal. Ak sa však preukáže, že bola poslankyňa a živnostníčka súčasne, tak dúfa, že poslanci Smeru-SD zahlasujú za pokutu. „Bol by som extrémne sklamaný, keby sa to rozhodovalo nie podľa faktov, ale podľa politickej príslušnosti,“ uzavrel.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM