Tomáš Šuhajda Správy Samospráva

Nový parkovací systém v Humennom vyvoláva v radoch verejnosti otázky: Tu sú odpovede!

Čo ak nemôžem zaslať sms? Koľko percent zostáva z predaného lístka cez sms mestu? Pozrite si otázky a odpovede k novému systému spoplatnenia mestských parkovísk v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Nový parkovací systém v Humennom vyvoláva v radoch verejnosti otázky: Tu sú odpovede!
Zdroj: Dnes24.sk

Prvého marca spustili v Humennom nový systém spoplatnenia mestských parkovísk. Po novom platíme viac, na viacerých parkoviskách a predovšetkým cez SMS.

Vo štvrtok radnica informovala, že z administratívnych dôvodov je výber parkovného dočasne prerušený (viac info tu). No malo by to platiť len zopár dní, potom to má opäť nabehnúť.

A s novým systémom prichádza aj nemálo otázok z radov verejnosti. Dostávame ich priamo do redakcie a vidno to aj v komentároch na sociálnych sieťach. Vyberáme niekoľko z nich, ku ktorým sme zostavili odpovede. Zisťovali sme ich na humenskej radnici aj z prevádzkového poriadku Technických služieb mesta Humenné pre prevádzkovanie odstavných plôch motorových vozidiel.

Nemám mobil. Alebo: mám firemný mobil a blokované audiotextové čísla. Aké mám možnosti?

Popravde, veľa ich nie je. Ak nie prostredníctvom sms správy, parkovací lístok si môžete zakúpiť ešte osobne na Sninskej ulici v pokladni Technických služieb. Avšak len mesačný (20 eur) alebo ročný (190 eur). Ročný parkovací poplatok pre obyvateľov bytových domov pri predmetných parkoviskách je 60 eur.

Som majiteľom prevádzky pri parkovisku. Mám rovnaké možnosti ako obyvatelia bytových domov?

Áno. Humenská radnica práve v piatok informovala, že pre majiteľov, ktorí vlastnia prevádzky pri všetkých spoplatnených parkoviskách, bola stanovená výnimka a ročný parkovací poplatok bude vo výške taktiež 60 eur.

Ako bude prebiehať kontrola?

Pracovník Technických služieb prostredníctvom mobilnej aplikácie vie zistiť, ktoré auto má a ktoré nemá platný parkovací lístok. „Ak pracovník TS zistí, že vodič motorového vozidla nemá platný parkovací lístok, okamžite to oznámi Mestskej polícii,“ uvádza sa v prevádzkovom poriadku.

Aká pokuta mi hrozí, ak nezaplatím parkovací poplatok?

V prípade neuhradeného poplatku za parkovanie hrozí pokuta do výšky 50 eur.

Kto je prevádzkovateľom systému spoplatnenia parkovísk?

„Po vyhodnotení cenových ponúk, v rámci obchodnej verejnej súťaže, sa úspešným uchádzačom na dodávateľa služby stala firma MobileTech, s.r.o. z Bratislavy,“ uviedla pre portál Dnes24.sk Veronika Lattová z tlačového referátu Mestského úradu v Humennom.

Koľko mesto stojí sms predaj lístkov?

Ako je uvedené na webe humenskej radnice, po rokovaniach sa podarilo u dodávateľa služby zrušiť vstupný a paušálny poplatok za výkon tejto služby a že teda daňových poplatníkov mesta Humenné to nestálo ani cent.

Toto znie síce pekne, ale samozrejme mestu túto službu nikto neposkytuje len tak, zadarmo. Podľa zmluvy zverejnenej na stránke Technických služieb si tržby zo služby platba mobilom SMS za eP delia tak, že objednávateľovi – mestu Humenné prináleží 80% z ceny realizovaného obratu a dodávateľovi – prevádzkovateľovi služby 20% z tejto ceny.

V piatok zverejnila radnica aj výnimku pre obyvateľov bytových domov na ulici Gorkého (č. bytového domu 1554) a Mierová (č. bytového domu 33). Tí môžu požiadať o oslobodenie od poplatkov za parkovanie pri svojej bytovke. Týkať sa to bude len jedného motorového vozidla na jednu bytovú jednotku.

Chcete okrem regionálnych správ dostávať dôležité aktuálne informácie? Nájdete nás aj na FB Dnes24.

Foto: ilustračné, archív

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM