Zuzana Vajayová Rôzne

Nový internetový projekt rozšíri poznatky o regionálnej histórii

Skupina dobrovoľníkov z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy uviedla v týchto dňoch do života, v spolupráci s humenským Gymnáziom armádneho generála L. Svobodu, nový webový portál približujúci regionálne dejiny východného Slovenska v 20. storočí.

Jeho obsah je určený pre historikov, učiteľov dejepisu, študentov, ako aj širokú verejnosť.

Projekt www.regionalnedejiny.sk vznikol vďaka príspevku jednej z nadácií v rámci grantovej výzvy zameranej na podporu moderného vzdelávania na školách. „V prvej fáze sme sa rozhodli zamerať na územie východného Slovenska a dejiny 20. storočia,“ uviedol na margo obsahu materiálov, ktoré sú v súčasnosti dostupné na webovom portáli, predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Podľa jeho slov sa pri získavaní pôvodných dokumentov neorientovali tvorcovia webového portálu iba na archívy v regióne, ale aj na vzdialenejšie pracoviská situované v Bratislave či vo Viedni. Ako dodal, zverejnené informácie môžu poslúžiť ako učebná pomôcka napríklad študentom stredných či vysokých škôl pri písaní ich prác. „Učitelia dejepisu si môžu v databáze vyhľadať originálne dokumenty k jednotlivým historickým témam súvisiacim s regiónom a oživiť tak výučbu histórie,“ doplnil Drobňák.

Na portáli sú umiestnené rôzne dokumenty, spomienky bežných ľudí či osôb zo zahraničia. Tematicky ide napríklad o 1. a 2. svetovú vojnu, postavenie židov, kolektivizáciu či úlohu žandárstva v medzivojnovom období. Webová stránka obsahuje aj dobovú korešpondenciu, historické fotografie a do budúcna by tu mali pribudnúť aj staršie zvukové nahrávky či krátke filmové záznamy. Databázu plánujú rozšíriť jej tvorcovia zároveň o materiály z neskorších období regionálnej histórie a ďalších krajov Slovenska.

Na príprave projektu webového portálu sa podieľali aj žiaci humenského Gymnázia armádneho generála L. Svobodu. Súčasťou vyučovacích predmetov na tejto škole sú aj regionálne dejiny. „Študenti nám pomohli hlavne s prepisom starých dokumentov. Ich úlohou do budúcna je zhotovenie nahrávok so svojimi starými rodičmi v súvislosti s významnejšími dejinnými udalosťami,“ uzavrel Drobňák.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM