Správy

Novinka v Humennom: Zabudnite na pešie presuny a požičajte si zdieľaný bicykel, FOTO

Humenčania sa konečne dočkali zdieľaných dopravných prostriedkov. Prvou lastovičkou sú bicykle.

Ilustračný obrázok k článku Novinka v Humennom: Zabudnite na pešie presuny a požičajte si zdieľaný bicykel, FOTO
5
Galéria

Humenné sa zaradilo medzi 12 miest na Slovensku, v ktorých je dostupný bikesharing, teda zdieľanie alebo požičiavanie bicyklov na krátke vzdialenosti. Obyvatelia aj návštevníci mesta budú mať k dispozícii 40 bicyklov.

Radnica o novinke informuje na svojom webe. „Som rád, že bikesharing sa dostal aj do Humenného. Od 22. júna je služba spustená. Ide o doplnkovú dopravu k automobilovej alebo mestskej autobusovej doprave. Už tretí rok sa snažíme vyzdvihnúť cyklodopravu na piedestál. Budujeme cyklochodníky, aktuálne sa pracuje na trase ulíc Ševčenkova – Puškinova s prepojením na Hubkovú,“ poznamenal primátor Miloš Meričko.

Na rôznych miestach

Službu poskytuje spoločnosť Antik Telecom. Humenčanom bude k dispozícii 40 mechanických bicyklov na piatich stanovištiach, resp. zónach parkovania, ktoré sú označené stĺpikmi.

Bicykle budú na Námestí slobody (pri mestskom kultúrnom stredisku); Južnom námestí (Centrum voľného času); na Sídliskupod Sokolejom (pri rímskokatolíckom kostole); na Sídlisku I (pri vstupe do podchodu od parku); a na Chemlonskej ulici (pri zimnom štadióne).

Zóny parkovania sa môžu zmeniť v závislosti od kapacitného využitia. Pracovníci Správy rekreačných a športových zariadení budú zabezpečovať premiestňovanie bicyklov, aby boli k dispozícii čo najväčšiemu počtu záujemcov.

Prečítajte si aj tieto články o cyklistike

Ako to funguje?

Požičiavanie bicyklov funguje prostredníctvom mobilnej aplikácie ANTIK SmartWay. „Záujemca si nájde v aplikácii voľný bicykel, odomkne ho, odvezie, kam potrebuje a vráti ho kdekoľvek v rámci katastra mesta. Ukončí jazdu a zaplatí, čo prejazdil. Všetky bicykle majú GPS navigačný systém, centrála vidí, ktoré sú prevádzke. Ak by sa aj nejaký stratil, dokážeme ho na diaľku nájsť,“ vysvetlil Peter Blaas, riaditeľ pre rozvoj v spoločnosti An­tik.

Hodina jazdy stojí 1 euro s minútovou tarifikáciou. Pred prvým použitím služby je potrebné uhradiť depozit vo výške 20 eur (zákazníci Antiku depozit neplatia).

Za jazdu môžete platiť dobitím kreditu v aplikácii a platbou vždy po skončení jazdy alebo si zakúpiť predplatený balík. Podrobný návod ako si požičať bicykel a cenník je k dispozícii na web stránke www.antiksmartway.sk.

Žiaden defekt

Bicykel je skonštruovaný tak, aby mal čo najmenej problémov. Pneumatiky sú plné, nemajú duše, to znamená, že k defektu nedôjde. Ak sa vyskytne problém, užívatelia to oznámia prostredníctvom aplikácie. Podľa Blaasa je počet zničených a ukradnutých bicyklov len minimálny.

Prevádzka bikesharingu bude závisieť od poveternostných podmienok, pričom hlavné obdobie je od marca do októbra (vrátane). Počas zimy budú bicykle uskladnené a zrealizuje sa servisná príprava na ďalšie obdobie.

Viac správ zo Slovenska

Zdieľané bicykle v Humennom
5
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM