Novinka prešovskej župy, zriadila miesto pre sestru kraja: Čo bude jej úlohou?

Prešovský samosprávny kraj toto prepojenie naznačil už v projekte Sestry Prešovského kraja, kde poukázal na dôležitosť ich povolania.

Ilustračný obrázok k článku Novinka prešovskej župy, zriadila miesto pre sestru kraja: Čo bude jej úlohou?
Zdroj: TASR/AP

Prešovský samosprávny kraj vytvoril miesto pre sestru samosprávneho kraja. Jej úlohou bude pomáhať zdravotným sestrám v otázke ošetrovateľstva. Prešov Dnes 24 o tom informovala Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie úradu PSK.

Sestra PSK bude riešiť ich podnety a problémy, ale aj prípadné sťažnosti pacientov. Okrem iného by mala preberať a archivovať zdravotnú dokumentáciu, no jej hlavnou úlohou bude prepájanie teórie a administratívy s praxou.

Kontaktná osoba

„Zdravotné sestry nemajú človeka, o ktorého by sa mohli oprieť, keď riešia nejaké závažné rozhodnutia. Bola by som rada, keby ma vnímali ako kontaktnú osobu, ktorá im pomáha riešiť otázky týkajúce sa poskytovania ošetrovateľskej starostlivosti. Chcem, aby cítili, že samosprávny kraj je tu pre nich. Nie však ako kontrola, ale ako podpora. Mojou ambíciou je pomáhať a viesť sestry v zariadeniach sociálnych službách v oblasti ošetrovateľstva, aby sa nebáli ísť do vzťahu so zdravotnými poisťovňami a poskytovali kvalitnú starostlivosť,“ vysvetlila sestra kraja Tatiana Hrindová.

Neprehliadnite ani ďalšie aktuálne správy:

Angažovanosť sa bude najmä v metodike a usmerňovaní sestier, ale aj v podpore ich vzdelávania formou školení či osvety. A to aj napr. prípravou rôznych konferencií ambulantných sestier.

Inde to už funguje

Spolupracovať bude najmä so Slovenskou komorou sestier a pôrodných asistentiek.

„Po viacerých pokusoch sa nám podarilo obsadiť miesto sestry samosprávneho kraja. Na ostatných župách to už roky funguje. Verím, že bude veľkým prínosom pre zdravotné sestry v PSK, ale aj pre verejnosť. Jej potreba sa ukazuje najmä teraz v čase pandémie,“ uviedol predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Sestra kraja chce prepájať zdravotnú starostlivosť, so­ciálne služby, ale aj školstvo. Jej víziou je taktiež zastrešovať ústavnú, terénnu a hospicovú starostlivosť, i zariadenia sociálnych služieb.

Čerstvé správy ponúkame aj z východu:

Prešovský samosprávny kraj toto prepojenie naznačil už aj v projekte Sestry Prešovského kraja, kde poukázal na dôležitosť povolania zdravotných sestier a pôrodných asistentiek.

Medzinárodný deň

Podľa Heilovej v stredu na celom svete Medzinárodný deň sestier oslavovalo 20 miliónov sestier a pôrodných asistentiek. Z toho vyše 30-tisíc sestier a 1 700 pôrodných asistentiek na Slovensku a viac ako 4 200 sestier a takmer 300 pôrodných asistentiek v PSK.

Vo fotogalérii si pozrite aj zábery z rozkvitnuej ulice 17. novembra v Prešove.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Objektívom: Sakurová alej na 17. novembra v Prešove už rozkvitla
13
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM