Tomáš Šuhajda Rôzne

Novela zákona o cestnej premávke a Staničná v Humennom: Tak ako to je, mení sa spôsob radenia?!

Má priamy dopad aktuálna novela zákona o cestnej premávke aj na dopravnú situáciu na Staničnej ulici v Humennom? Pozrite si info priamo od mužov zákona.

Ilustračný obrázok k článku Novela zákona o cestnej premávke a Staničná v Humennom: Tak ako to je, mení sa spôsob radenia?!
Zdroj: Dnes24.sk

Niektorí vodiči sú už dlhšiu dobu presvedčení, že na Staničnej ulici v Humennom pred kruháčom sa má jazdiť striedavým radením alebo aspoň o potrebe striedavého radenia na tomto úseku. A to najmä v čase dopravnej špičky, kedy sa tam zvyknú vytvárať kolóny.

Ako však v minulosti vysvetľovala, resp. upozorňovala polícia, pri radení sa do jazdných pruhov v danom prípade nejde o tzv. striedavé radenie, nakoľko úsek nie je označený zvislou dopravnou značkou C 30– Striedavé radenie. Okrem prípadov, ak by sa v pravom jazdnom pruhu nachádzala prekážka.

Novela zákona

Od prvého decembra 2019 však vstúpila do platnosti novela zákona o cestnej premávke, ktorá podľa informácií zverejnených na stránke rezortu vnútra upravuje okrem iného aj striedavé radenie.

„Striedavé radenie (tzv. zipsovanie) sa bude uplatňovať nielen pri súbežnej jazde pred prekážkou cestnej premávky, ale aj pri zbiehaní jazdných pruhov,“ informovalo ministerstvo vnútra ešte koncom októbra v prehľade zmien v novelizovanom zákone o cestnej premávke od 1. decembra.

Týka sa to teda predmetnej dopravnej situácie na Staničnej ulici v Humennom? Zisťovali sme priamo od polície.

Avšak pozor!

„Je pravdou, že od 1.12. 2019 vstupuje do platnosti novela zákona č. 393/2019, ktorý novelizuje zákon č. 8/2009 Z.z. o cestnej premávke, avšak § 10 ods.10 uvedeného zákona, ktorý konkrétne definuje spôsob jazdy v jazdných pruhoch – zipsovanie bude doplnený a účinný o túto zmenu až k 1. 4. 2020," upozorňuje vedenie Okresného riaditeľstva PZ v Humennom.

Takže zipsový spôsob jazdy pred kruhovým objazdom na Staničnej ulici v Humennom bude podľa polície uplatňovaný až od 1. apríla 2020.

Sledujte nás aj na našom Facebooku, Instagrame a Twitteri a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z Humenného a okolia.

Videli ste ho už? Na námestí v Humennom osadili vianočný strom.

Na námestí v Humennom už stojí vianočný strom. Obzrite si ho
7
Galéria

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM