Tomáš Šuhajda Rôzne

Nové hlavné postavy nadjazdu: 150-ročný strom z parku, slávni rodáci či most lásky!

Galéria pod mostom je rozšírená o 7 nových obrazov, ktoré cez víkend namaľovali writeri na ďalšie betónové piliere nadjazdu. Známi rodáci či symboly mesta, väčšine Humenčanov dokonale známe, poďme si ich však v skratke aj tak predstaviť.

Ilustračný obrázok k článku Nové hlavné postavy nadjazdu: 150-ročný strom z parku, slávni rodáci či most lásky!
Zdroj: Dnes24.sk

Azda najväčší otáznik u ľudí vyvoláva obraz stromu… Ak idete parkom, určite ste medzi kaštieľom a amfiteátrom postrehli oplotený strom. A to je práve on – 150-ročný Ginko biloba. Chránený strom pre vedecko-výskumný, náučný, ekologický, estetický, kultúrno-historický aj rekreačný význam. Výška stromu je 20 metrov, obvod koruny 15 metrov a obvod kmeňa 253 centimetrov.

Na ďalších dvoch obrazoch sú známi rodáci. Peter Gossányi – redaktor a karikaturista, známy svojimi aforizmami a kresleným humorom. Podľa Vasila Fediča v publikácii Osobnosti Humenného a okolia na Slovensku pravdepodobne ani niet novín či časopisu, kde by sa skratka Pg neobjavila.

Marián Čišovský, slovenský reprezentant a aktuálne hráč českého tímu FC Viktoria Plzeň. S futbalom začínal v rodnom Humennom. Na ZŠ Hrnčiarskej navštevoval športovú triedu so zameraním na futbal. V roku 1999 prestúpil do Interu Bratislava. Hrával takisto za Artmediu Petržalka, rumunský FC Temešvár a Žilinu. V rokoch 2000, 2001 a 2008 sa tešil z titulu majstra Slovenska. Za slovenskú reprezentáciu si zahral aj na olympijskom turnaji v Sydney v roku 2000.

Valaškovský most, po novom aj humenský most lásky je súčasťou Humenného už 114 rokov, prežil obe svetové vojny a stal sa jedným zo symbolov mesta. Od roku 2012 na ňom zaľúbenci uzamykajú zámky so svojimi menami, pričom kľúč hodia do rieky ako symbol večnej lásky…

Vojak Švejk sa Humenčanom pripomenul tento rok vďaka Švejkovým pivným dňom. Táto legendárna postavička knihy Jaroslava Haška prechádzala Humenným. V knihe nájdete jeho rozhovor, ktorý sa odohrával pri železničnej stanici. A práve tam má vojak Švejk od roku 2000 sochu, no od uplynulého víkendu na neho v Humennom narazíte aj pod nadjazdom.

Ďalšie dve diela – kaštieľ a skanzen určite nemusíme zvlášť predstavovať… Snáď len toľko, že kaštieľ, v ktorom sa dnes nachádza múzeum, predstavuje najväčší symbol mesta, postavený bol v 17. storočí. Po rozsiahlom požiari, ktorý ho zachvátil koncom 2. svetovej vojny, prešiel rekonštrukciou, ktorá trvala od roku 1964 dlhých sedem rokov.

Dominantou skanzenu je drevený kostolík postavený v roku 1764, ktorý stál pôvodne v najvýchodnejšej obci Slovenska – Novej Sedlici. Jeho zlý technický stav si však v druhej polovici minulého storočia vyžiadal výstavbu nového kostola. Drevený chrám sa neskôr v 70-tych rokoch podarilo zachrániť jeho presťahovaním do areálu humenského skanzenu.

Zdroj: Dnes24.sk/TAS­R/muzeumhumen­ne.sk/enviropor­tal.sk

Foto: Dnes24.sk/TASR

Nové hlavné postavy pod nadjazdom: 150-ročný strom z parku, slávni rodáci či mos
14
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM