Veronika Ondo-Cholewová Krimi

Netradičný úlovok colníkov na ukrajinskej hranici: Pašeráci mali v aute 130 kíl kamienkov! FOTO

Michalovským colníkom sa podarilo odhaliť páchateľov, ktorí mali v aute ukrytú netradičnú vec. Ukrajinec a Maďar sa cez hraničný priechod pokúsili prepašovať kamene, momentálne ich skúmajú experti.

Ilustračný obrázok k článku Netradičný úlovok colníkov na ukrajinskej hranici: Pašeráci mali v aute 130 kíl kamienkov! FOTO
Zdroj: TASR

Na hraničnom priechode Vyšné Nemecké odhalili colníci pri vstupe na Slovensko dovoz 130,386 kg nerastov neznámeho pôvodu, pravdepodobne jantáru. Nerasty boli ukryté v prepravných obaloch v konštrukčných dutinách osobného motorového vozidla.

Auto so sobraneckým evidenčným číslom a dvoma cestujúcimi prichádzalo z Ukrajiny cez colný hraničný priechod Vyšné Nemecké. „Vodič, 42-ročný občan Ukrajiny, ani spolucestujúci, občan Maďarska, nedeklarovali dovoz žiadneho tovaru. Pri colnej kontrole bol nasadený aj služobný pes na vyhľadávanie tabakových výrobkov, ktorý označil ako podozrivý priestor v interiéri vozidla – pravú stranu batožinového priestoru a podlahu vozidla,“ informovala hovorkyňa Colného úradu Michalovce Baloghová.

Vozidlo následne colníci dôkladne skontrolovali. V úložnom priestore tretieho radu sedadiel pod vekom, na ktorom boli tri vrecia cementu, našli 22 balení nerastných surovín v čiernych igelitových vreciach a v bielej vrecovine.

„Celkovo bolo v dutinách vozidla nájdených 130,386 kg nerastov neznámeho pôvodu rôznych tvarov, veľkosti a farieb pripomínajúcich jantár,“ dodala Baloghová.

Keďže cestujúci tovar na kontrolu neprihlásili a nevedeli predložiť žiadne doklady o jeho pôvode a hodnote, tovar im priamo na hranici zaistili. „Prípad je v štádiu vyšetrovania, kde bol privolaný aj znalec z oboru nerastných surovín,“ vysvetlila hovorkyňa. Ako dodala, na územie Európskej únie aj na Slovensko je možné jantár legálne doviezť, nevzťahujú sa naň reštrikčné opatrenia. Tovar je však potrebné riadne prihlásiť a preukázať pri colnej kontrole.

Prečítajte si o ďalších pokusoch pašovania:

Colníka zaujala v aute škatuľa od džúsu: Po tom, čo v nej našli, má mladá vodička (19) problém!

Pašeráci skúšali nový, automatizovaný spôsob prevozu: 131 kartónov ale aj tak skončilo v rukách colníkov

Colníci chytili v lese Ukrajincov: Batohy mali napakované cigaretami!

Colníci odhalili v aute neznáme nerasty
4
Galéria
Zdroj: TASR
Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM