Peter Handzuš Rôzne

Nenoste lavínový vyhľadávač vo vrecku s mobilom

Lavínový vyhľadávač by turisti nemali nosiť v jednom vrecku spolu s mobilným telefónom či vysielačkou. To je hlavný odkaz testu lavínových vyhľadávacích prístrojov, ktorý sa uskutočnil v apríli tohto roku v Jasnej. Jeho hlavným cieľom bolo overiť re

„Test sa robil na sklonku zimnej sezóny, zúčastnilo sa ho viacero organizácií, aby sa zaručila jeho transparentnosť. Chceli sme zistiť, aký progres sa za posledné roky urobil a informovať o tom odbornú verejnosť, horských záchranárov i širokú verejnosť, ktorá sa pohybuje v horách,“ priblížil zastupujúci riaditeľ Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby Marek Biskupič.

Výsledky testov môžu turisti vidieť na internetovej stránke www.laviny.sk a budú tiež publikované v časopisoch, ktoré sa venujú lyžovaniu vo voľnom teréne, skialpinizmu a horolezectvu. „My plánujeme tie výsledky pred zimou zverejniť, aby sa ľudia vedeli rozhodnúť, aký prístroj si majú zakúpiť, alebo aby vedeli zhodnotiť ten svoj starý prístroj,“ upozornil Biskupič. Test overil dosah prístrojov, odchýlku od priameho smeru, presnosť jemného dohľadania, vyhľadávanie v prípade viacnásobného zasypania či vplyv vysielačky a mobilného telefónu na vysielanie prístroja.

Z testu sa podľa Biskupiča nedalo presne určiť, ktorý spomedzi 14 typov prístrojov je najlepší alebo, naopak, najhorší. „Ľudia by si mali vybrať prístroj, ktorý vyhovuje im po funkčnej stránke a zhodnotiť, aby v žiadnom z parametrov nebol prístroj úplne prepadový, vybrať priemer, ktorý má tie funkcie na priemernej úrovni vo všetkých leveloch,“ vysvetľuje. Aj pri týchto prístrojoch podľa neho platí, že menej je niekedy viac a zvyšovanie funkcionality nie je vždy prínosom.

„Niekedy pridávanie funkcií nerobí osoh, ale niekedy je na škodu. V poslednej dobe sledujeme trend, že sa tých funkcií pridáva, nejaký zásadný vplyv na tú funkcionalitu nemal, budeme to sledovať a s týmto testom chceme prísť aj na budúci rok,“ dodal Biskupič. Upozornil tiež, že ľudia by si nemali dávať lavínový vyhľadávací prístroj spolu do jedného vrecka s telefónom. „V prípade, že má lavínový vyhľadávací prístroj magnetický vypínač a to ten užívateľ nevie, môže dôjsť k interakcii, pri ktorej sa lavínový vyhľadávač vypne a v prípade zasypania ho kamaráti alebo záchranári nebudú môcť nájsť,“ zdôraznil.

Test sa v apríli uskutočnil v Jasnej za účasti rôznych organizácií zo Slovenska, Poľska i Česka. Odborníci dohromady testovali 14 typov vyhľadávačov od piatich výrobcov. Samotné testy sa uskutočnili v Derešskom kotle pod Chopkom, urobilo sa bezmála 3500 meraní a celkovo otestovali 150 prístrojov.

Text: TASR

Nenoste lavínový vyhľadávač vo vrecku s mobilom
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM