Tomáš Šuhajda Samospráva

Názory sa rôznia: Potrebuje Humenné lávku cez rieku Laborec?

Vybudovať v Humennom lávku cez rieku Laborec nie je nová myšlienka. No názory na jej potrebu sa rôznia. A to aj medzi mestskými poslancami.

Ilustračný obrázok k článku Názory sa rôznia: Potrebuje Humenné lávku cez rieku Laborec?
Zdroj: Dnes24.sk

Na minulotýždňovom zasadnutí Mestského zastupiteľstva v Humennom rokovali poslanci okrem iného aj o Investičnom pláne na rok 2017. Poslanec Miloš Meričko (klub Za demokratické Humenné) chcel do tohto dokumentu, konkrétne medzi projektové dokumentácie, zaradiť aktualizáciu projektovej dokumentácie lávky cez rieku Laborec pre peších a cyklistov.

Petícia

„Dostali sme do schránok už druhú petíciu Humenčanov, predovšetkým ľudí žijúcich na Sídlisku pod Sokolejom, Valaškovciach alebo pracujúcich v priemyselnej časti na Jasenovskej ulici, ktorí by chceli do investícií zaradiť lávku cez Laborec, ktorá by mala od tej priemyselnej časti vyústiť k zimnému štadiónu a nákupnému parku,“ uviedol poslanec s tým, že projektová dokumentácia je na stole už od roku 2004. Bývalé vedenie sa podľa jeho slov na túto lávku snažilo získať financie z cudzích zdrojov, avšak neúspešne. „Táto lávka je tiež súčasťou nášho schváleného programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Humenné na ďalšie roky,“ doplnil Meričko.

„Máme tu most, ktorý ide cez rieku, vedľa máme ďalší peší most. O čo ide v projekte – postaviť nejakú lávku, aby tam bol tretí most. Ja sa pýtam, ak takáto lávka bola naprojektovaná na 670 tisíc, tak či ich teraz zoberieme a neurobíme všetkým ľuďom chodníky a urobíme lávku pre tisíc ľudí, ktorí sú podpísaní,“ reagovala primátorka Jana Vaľová.

„A nemôžeme postaviť lávku, lebo niekto na nej spadne, bude sa kývať… Dnes to musí byť most. Takže bude to stáť ešte viac, aby sme postavili tretí most o 120 metrov ďalej ako je terajší most,“ doplnila Vaľová s tým však, že ak vyjde takáto výzva na eurofondy a bude mať o lávku záujem väčšina obyvateľov mesta, nevidí problém sa o prostriedky uchádzať.

Hlasovanie

Na stranu tých, podľa ktorých je nová lávka cez Laborec potrebná, sa pridal ďalších poslanec Michal Babin (KDH). Podľa jeho slov to nie je len lávka k obchodnému domu. „Máme tam sústredené všetky športoviská, zdravotné stredisko,“ povedal Babin. Ten upozornil aj na ďalšiu, bezpečnostnú stránku veci a to, že teraz ľudia musia chodiť popri ceste prvej triedy.

Návrh Miloša Merička zaradiť aktualizáciu projektovej dokumentácie lávky do Investičného plánu na rok 2017 neprešiel. 9 poslancov bolo za, 14 sa hlasovania zdržalo.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM