Rôzne

Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Humennom, o ktorých vie málokto!

O tom, že v Brekove sú najsevernejšie vinohrady, v Kamenici letisko, v Ľubiši sa narodil prvý slovenský prezident, v Udavskom kardinál Jozef Tomko, vie asi každý... No okrem miestnych len málokto vie o nasledujúcich zaujímavostiach, ktorými sa vyznačujú obce pri Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Naše okolie skrýva množstvo zaujímavostí: Pikošky z obcí pri Humennom, o ktorých vie málokto!
Zdroj: TASR

Dnes už nemusíte chodiť po archívoch v jednotlivých obciach, aby ste sa o nich dozvedeli všakovaké zaujímavosti, o ich histórii, známych rodákoch,… Mnohé z týchto informácií sú už aj na internete. A práve z webu a predovšetkým no nielen zo stránok samotných obcí sme pre vás pripravili nasledujúcu zmes pikošiek. Zamerali sme sa na menej známe pozoruhodnosti z dedín v Humenskom okrese.

Začnime tým, ako vznikol názov obce Ľubiša. Povedali by ste, že údajne je to podľa mena dievky Libuše? Jej otec mal kaštieľ na kopci Kaštieľ blízko Ľubiše…

A ešte jeden názov, so vznikom ktorého sa spája zaujímavá historka. Obec Víťazovce. Odohrať sa mal súboj medzi dvoma bratmi o to, kto túto usadlosť dostane. Došlo k nemu na kopci Planá, kde bol premožený aj pochovaný a na jeho hrobe bol postavený železný kríž, ktorý tam stojí dodnes. A podľa víťaza dostala táto dedinka meno.

Poďme teraz od názvov na inú tému. Povesť o Drugethovcov hovorí, že pre svoju záchranu dali vykopať z hradu Jasenov do humenského kaštieľa podzemnú tajnú chodbu, dlhú asi tri kilometre! Pri dávnych prieskumoch sa naozaj našli v kaštieli podzemné chodby smerujúce k Jasenovu a rovnako aj na hrade, ale po niekoľkých metroch boli zasypané…

Lámač ženských sŕdc, charizmatický herec, držiteľ Oscara, Zlatého glóbusu alebo Emmy Paul Newman (†83) má k našim končinám bližšie, akoby sa zdalo. Narodil sa síce v Amerike, no jeho matka (Terezia Fecková) bola z Ptičieho.

Zaujímavé informácie o odievaní svojich predkov prináša stránka obce Pakostov. Vynechajme ale teraz odievanie a poďme rovno k účesom. Viete čím sa odlišovali vydaté ženy od slobodných? Vlasy si ženy upravovali začesaním dozadu a zapletením do vrkoča. Vydaté ženy nosili na hlave šatku a takzvanú „mičodu“, čo bol kus tvrdšieho papiera, pripevneného vo vlasoch.

Po povojnových rokoch názov Hažín nad Cirochou na dlhú dobu vypadol zo zoznamu obcí. Dedina bola pričlenená k susednej- Kamenici nad Cirochou. Opätovne sa osamostatnila až v roku 1990.

Presuňme sa na chvíľku do obce Zbudské Dlhé… Tušili ste, že pred 13. storočím ju založili pravdepodobne roľníci z neďalekej Ľubiše a teda predkovia dnešných Ľubiščanov?

Na webe obci Ptičie zaujme opis jedného smutného dňa. 5. august 1951. „Bola nedeľa a už od skorých ranných hodín slnko pripekalo. Na poludnie sa horúčava stupňovala. V popoludňajších hodinách sa zamračilo a zahrmelo nad Čiernou. Začala prietrž mračien a blesky neutíchali. Voda veľmi prudko stekala z lesov do údolí a vylievala sa z korýt riek. Začala so sebou brať ploty, chlievy a ošípané i dobytok idúci z pastvy domov. Polámala stromy, poodnášala búdky zo studní a poškodila cesty, domy i mosty. Na dolnom konci ako i v strednej časti obce na hlavnej ulici voda dosahovala v izbách do polovice… Nikto zo starých ľudí sa nepamätá na takúto hroznú povodeň.“

Na záver zavítajme ešte do Udavského. Vedeli ste, že dominantou obce bol kedysi kaštieľ tak ako je to napríklad i v Humennom? Domáci zaiste áno, no mnohí zrejme nie… A to preto, že dnes je tam už len hospodárska budova, kaštieľ totiž úplne schátral.

foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM