Ľubomír Hudačko Tlačové správy

Najvhodnejší čas na investíciu do bývania je práve teraz, ceny bytov v našom kraji padajú

Za posledné dva roky klesli ceny bytov v Prešovskom kraji o takmer 40 eur za meter štvorcový. Kým v roku 2012 stál m2 bytu 803 eur, vlani to bolo 787 eur a pozitívny trend sa nezastavil ani tento rok. Viac informácií sprostredkovali zástupcovia Prvej stavebnej sporiteľne.

Ilustračný obrázok k článku Najvhodnejší čas na investíciu do bývania je práve teraz, ceny bytov v našom kraji padajú
Zdroj: Dnes24.sk

Za prvých deväť mesiacov tohto roka uzatvorili obchodní zástupcovia Prvej stavebnej sporiteľne v Prešovskom kraji 9 747 zmlúv o stavebnom sporení v objeme 126,71 mil. eur a poskytlo sa 2 084 úverov na bývanie pre fyzické osoby v objeme 33,75 mil. eur.

Na tlačovej konferencii v Prešove o tom informovali predstavitelia banky. Prešovský región si drží prím v rámci obnovy bytových domov, ktorú Prvá stavebná sporiteľňa financuje už od roku 2000. Z celkového počtu úverov na revitalizáciu bytoviek sa až 35 % poskytlo práve v prešovskom regióne.

Počas tlačovej konferencie rezonovala najmä téma Najvhodnejší čas na investíciu do bývania. Dôvodov pre súčasnú kúpu, výstavbu alebo rekonštrukciu bývania sa spomínalo hneď viacero. „Jedným z nich je pokles ceny bytov v Prešovskom kraji za ostatné dva roky. Kým v roku 2012 stál štvorcový meter bytu 803 eur, vlani to bolo 787 eur a pozitívny trend sa nezastavil ani tento rok. Ku koncu júna bola priemerná cena štvorcového metra bytu v Prešovskom kraji 767 eur,“ uviedol vedúci odboru komunikácie Miloš Blanárik.

Zároveň súčasné obdobie je príznačné výhodnými podmienkami úverov na bývanie, čo sa odzrkadlilo aj v jesennej ponuke Prvej stavebnej sporiteľne. Pre tých, ktorí plánujú len menšie úpravy a vystačia so sumou nižšou ako 40 tisíc eur sú pripravené medziúvery, ktorých úroková sadzba klesla až o 1 %. „Ďalšou výhodou je, že tento typ úveru je poskytovaný bez založenia nehnuteľnosti a manželom taktiež bez ručiteľa,“ uviedol regionálny riaditeľ Vladimír Ksenič.

Nezabudlo sa ani na tých, ktorí budú potrebovať sumu vyššiu ako 40 000 eur. Dokonca pre nich sú nachystané ešte výhodnejšie podmienky. Medziúvery založené nehnuteľnosťou majú totiž úrokové sadzby nižšie o 1,2 %. „Úrok sa začína už od 3,69 % ročne, čo je historické minimum v Prvej stavebnej sporiteľni. Pri jesennej ponuke úverov sa pamätalo aj na bytové domy, ktoré predstavujú významnú súčasť bývania v našich mestách,“ pokračoval Ksenič.

Úrokové sadzby úverov určených na obnovu bytových domov sú teraz nižšie ako 3 % ročne. Okrem výraznej úspory na splátkach, obyvatelia ušetria nezanedbateľnú sumu aj na platbách za energie. „Veď v prípade celkovej obnovy bytového domu možno ušetriť na teple a teplej vode oproti pôvodným platbám až 50 %,“ líčil Ksenič.

Počas tlačovej konferencie predstavitelia Prvej stavebnej sporiteľne oboznámili aj s tohtoročnou produktovou novinkou – Online sporením Lišiak. „Ponúka každému klientovi úrok 1,75 % ročne, ktorý je garantovaný na 6 mesiacov. Uzatvorenie a vedenie takéhoto účtu je úplne zadarmo a najväčšou výhodou tohto sporenia je možnosť disponovať so svojimi peniazmi kedykoľvek, t.j. možno ich voľne vkladať, ale aj presúvať na iný účet,“ dodal na záver Miloš Blanárik.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM