Rôzne

Najmenší mu zaspievali Tichú noc v slovenčine. Andrej Kiska sa v Humennom stretol s utečencami

Prezident SR Andrej Kiska sa v pondelok stretol s asýrskymi kresťanmi z Iraku. K stretnutiu došlo v priestoroch záchytného tábora v Humennom.

Ilustračný obrázok k článku Najmenší mu zaspievali Tichú noc v slovenčine. Andrej Kiska sa v Humennom stretol s utečencami
Zdroj: TASR

„Prišiel som do Humenného pozdraviť deti, ich mamy, otcov, starých rodičov, ktorých život prinútil ujsť zo svojej rodnej krajiny a pre ktorých Slovensko bude druhým domovom. Hoci len v malom, ale ukázali sme, že Slovensko má srdce a charakter a vieme pomôcť,“ uviedol prezident v Humennom.

Kiska sa taktiež poďakoval za pomoc utečencom členom vlády SR, Migračnému úradu Ministerstva vnútra SR, občianskemu združeniu Pokoj a dobro i ďalším „jednotlivcom, ktorí ukázali pozitívnu, dobrú tvár našej krajiny“. Prezident spoznal v Humennom ťažké osudy rodín, ktoré unikli pred terorom vo svojej domovine.

„Každý z nás, každý si praje, aby sme svoje deti mohli vychovávať v bezpečí bez ohrozenia v krajine, kde vyrástli naši rodičia. Žiaľ, tieto rodiny v takejto situácii neboli. Rozprával som sa s otcom jednej z nich. Mali dve hodiny na to, aby ušli z mesta predtým, ako tam prišiel Islamský štát. Utekali 80 kilometrov, aby tam potom spali v parkoch, vonku v prírode a aby sa až časom dostali k stanom a základným hygienickým potrebám,“ povedal Kiska.

Dočasní obyvatelia záchytného tábora si prezidenta SR uctili pestrým kultúrnym programom. Najmenší mu okrem piesní z domovskej krajiny zaspievali aj Tichú noc v slovenčine. V ďalšom vystúpení dokonca zazneli tóny slovenskej hymny.

Prezident SR pozdravil v Humennom aj ďalšiu skupinu utečencov, ktorú tam prijali v rámci humanitárneho transferu.

Pozrite si FOTKY tu!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM