Rôzne

Na Zemplíne rozkvitnú tisícky vzácnych bledúľ: Odtrhnutie vás ale môže vyjsť draho!

Tisícky rozkvitnutých bledúľ jarných karpatských budú zdobiť aj tento rok Národnú prírodnú rezerváciu Jovsianska hrabina pri Zemplínskej šírave. Ide o najväčšiu lokalitu s výskytom týchto zákonom chránených kvetov na Slovensku.

Ilustračný obrázok k článku Na Zemplíne rozkvitnú tisícky vzácnych bledúľ: Odtrhnutie vás ale môže vyjsť draho!
Zdroj: TASR

Za odtrhnutie bledule sú sankcie!

Kvitnutie bledúľ na Zemplíne sa vlani oproti uplynulým sezónam oneskorilo približne o týždeň. Spôsobilo to striedanie teplejšieho a chladnejšieho počasia v uplynulých týždňoch. Kvety boli však aj napriek tomu vo veľmi dobrej kondícii.

„Bleduľa jarná karpatská sa líši od bledule jarnej tým, že v populácii prevládajú dvojpäté jedince, ktoré majú okraje lupienkov pokryté žltými škvrnami, bleduľa jarná má zelené škvrny,“ povedal botanik Ladislav Paľko zo Správy Chránenej krajinnej oblasti Vihorlat.

Ako dodal, s cieľom ochrany vzácnej zemplínskej rastliny monitorovali ochranári oblasť NPR vlani každý druhý deň. „Môžem však potvrdiť, že verejnosť bola disciplinovaná, nestretli sme sa tu s trhaním bledúľ či vykopávaním ich cibuliek,“ poznamenal s tým, že v opačnom prípade by hrozili ľuďom sankcie. Hodnota spomínaného zákonom chráneného jedinca je takmer 50 eur.

Jovsianska hrabina je najkrajšia na jar

Národná prírodná rezervácia Jovsianska hrabina patrí do CHKO Vihorlat. Nachádza sa na úpätí Vihorlatských vrchov neďaleko obce Jovsa. Ochranu si toto územie zaslúži vďaka výskytu chránenej bledule jarnej karpatskej, ktorá má v tejto lokalite najvhodnejšie ekologické podmienky pre svoj rast a nachádza sa tu jej najpočetnejšia populácia. Vhodné podmienky zabezpečuje vodný režim potoka Myslina, ktorý preteká okrajom rezervácie.

Jovsianska hrabina je určite najkrajšia na jar, kedy bleduľa kvitne a priľahlé lúky sú posiate jej bielymi kvetmi. Ale aj po jej odkvitnutí sa je stále na čo pozerať, pretože začína kvitnúť chochlačka, veternica hájna a iskerníkovitá, scila dvojlistá či blyskáč jarný.

Môže vás zaujímať:

Na jednej strane Michaloviec snežienky, na druhej nový sneh: Čarovné jazero opäť pod prikrývkou, FOTO

Šírava vlani lákala viac ako za ostatné roky: 3 dôvody, ktoré stoja za tým!

Prvé znaky jari v Michalovciach obrazom: V meste už rozkvitli snežienky!

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM