Tomáš Šuhajda Kultúra

Na štátnom gymku pripravujú netradičnú výstavu: Cieľom uctiť si obete 1. svetovej vojny

Netradičnú fotografickú výstavu s názvom Vojna v regióne - Rodáci vo vojne otvoria o niekoľko dní v priestoroch humenského Gymnázia armádneho generála L. Svobodu. Jej lektormi budú aj gymnazisti, ktorí priblížia svojimi projektmi portréty konkrétnych rodinných predkov bojujúcich v 1. svetovej vojne.

Ilustračný obrázok k článku Na štátnom gymku pripravujú netradičnú výstavu: Cieľom uctiť si obete 1. svetovej vojny
Foto: Tomáš Šuhajda / Zdroj: Dnes24.sk

„Jej cieľom je pripomenúť si ukončenie veľkého konfliktu, ktorý ťažko poznačil náš región, no predovšetkým si ňou pripomenieme tisíce našich rodákov – aktívnych účastníkov tejto hroznej vojny,“ vysvetľuje Radoslav Turik z Klubu vojenskej histórie (KVH) Beskydy, ktorý sa spolu s humenským gymnáziom podieľa na príprave spomínanej výstavy.

„Našou snahou je zároveň ukázať, že aj na našom území bojovali vojaci z viacerých krajín, pričom tu mnohí zomreli a sú pochovaní na vojnových cintorínoch na severovýchode Slovenska. Výstava priblíži návštevníkom aj to, že s hrobmi padlých vojakov z našich regiónov sa môžeme stretnúť napríklad v Poľsku, Rusku, Taliansku či Slovinsku,“ objasňuje predseda KVH Beskydy Martin Drobňák.

Lektormi aj gymnazisti

Pripravovaná fotografická výstava, ktorá vznikla vďaka podpore Nadácie SPP, bude rozdelená do dvoch častí. V prvej predstavia odborní členovia KVH Beskydy výber fotografií zobrazujúcich prvú svetovú vojnu v regióne, v druhej študenti gymnázia priblížia svojimi projektmi portréty konkrétnych rodinných predkov bojujúcich v radoch rakúsko-uhorskej armády na frontoch prvej svetovej vojny. Lektormi výstavy, ktorá potrvá od 11. novembra do 11. decembra 2013, teda budú aj mladí gymnazisti.

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM