Miroslav Pomajdík Krimi

Na Spiši zabíjala vretenica: Ide o prvý takýto prípad úmrtia dospelého človeka na Slovensku!

Neslávne prvenstvo v čiernej kronike bude po novom držať práve okres Spišská Nová Ves. Pán Pavol Mikula (59†) sa pred niekoľkými dňami vybral zbierať do okolitej prírody pri meste bylinky na čaj. Pri zbieraní ho však poštípala vretenica, čo sa mu stalo osudným.

Ilustračný obrázok k článku Na Spiši zabíjala vretenica: Ide o prvý  takýto prípad úmrtia dospelého človeka na Slovensku!
Zdroj: TASR

Podľa viacerých herpetológov, ide asi o prvý prípad, kedy u nás usmrtil dospelého človeka jedovatý had. Muža v zlom stave previezli do nemocnice, kde mu bolo podané sérum a lekári robili na jeho záchranu všetko, čo bolo v ich silách. Žiaľ, boj o jeho život prehrali.

Pri pitve sa nakoniec zistilo, že za úmrtie pána Mikulu mohol jed vretenice. Ten spôsobil rôzne komplikácie a podľa lekárov významný faktor bol aj ten, že pacient prekonal v minulosti rakovinu žalúdka, čím jeho organizmus mohol reagovať na jed úplne inak, ako zdravého človeka. Lekári v Spišskej sa s podobným prípadom úmrtia po uštipnutí hadom ešte nestretli.

Pohryznutie vretenicou

Vretenica pri pohryznutí nepoužíva vždy jed. Môže sa stať, že vás iba pohryzie bez jedu a tým ide o suché pohryznutie. Po vstreknutí jedu, miesto uhryznutia do pol hodiny opuchne a máte pocit, že vám začína odumierať ruka. Človek začína byť malátny, chce sa mu zvracať, nadmerne sa potí a má nejasný zrak. Najnebezpečnejšie je pohryznutie pre alergikov a deti, ktorí môžu upadnúť aj do bezvedomia a tým nastanú ďalšie komplikácie, ktoré môžu viesť až k smrti. Pre deti je poštipnutie obzvlášť nebezpečné a pre tie do 20–30 kg aj smrteľné.

Čo treba robiť?

Po uštipnutí zachovajte pokoj, ľahnite si do polohy, kedy je rana v nižšej polohe ako srdce. Je potrebné miesto nad ranou stiahnuť s nejakou látkou, aby sme spomalili prenikanie jedu do tela, no postupne vždy po čase uvoľňovať, aby nedošlo k odkrveniu. Ranu nesajte ústami, lebo hrozí aj vaša otrava, nenarezávajte ju nožom, lebo by ste urýchlili otravu, no pokúste sa jed opatrne vytláčať z rany. Čím skôr kontaktujte zdravotníkov.

Dospelý človek by mal bez väčších komplikácií pohryznutie vretenicou prežiť, no určite nič neriskujte a zavolajte zdravotníkov, lebo sami neviete, v akom zdravotnom stave je váš organizmus a práve zmes jedu a ďalších vašich ochorení, veľakrát aj skrytých je smrteľná kombinácia.

Vretenice vždy útočia iba vtedy, keď sa cítia ohrozené. Ich hlavnou potravou sú hlodavce a tak sú dôležitou súčasťou našej prírody.

Foto: ilustračné

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM