Rôzne

Na Podskalke sa začne v lete stavať: Okrem troch domčekov pre rómske rodiny aj kaplnka

V rómskej osade Podskalka v Humennom pribudne v tomto roku viacero nových objektov, na výstavbe ktorých sa bude finančne podieľať mestská pokladnica.

Ilustračný obrázok k článku Na Podskalke sa začne v lete stavať: Okrem troch domčekov pre rómske rodiny aj kaplnka
Zdroj: Dnes24.sk

Technické služby mesta dokončili v uplynulých dňoch výstavbu nového mosta v susedstve cintorína na Podskalke, ktorý je jediným rómskym pohrebiskom na Slovensku. Pochováva sa na ňom už vyše 100 rokov, no dodnes nemá oficiálneho správcu – Rómovia sa teda oň starajú svojpomocne.

„Na moste sa vystužili jestvujúce nosníky, vymenila sa nosná plocha a osadilo nové zábradlie. Náklady na materiál a rekonštrukciu predstavujú sumu 2050 eur,“ informovala hovorkyňa humenskej radnice Michaela Slivková Kirňaková.

Pohrebné obrady na Podskalke sú v súčasnosti realizované v exteriéri alebo v domácom prostredí, Rómovia sa v tejto súvislosti už niekoľko rokov dožadujú výstavby kaplnky. „V tomto roku vyrastie na Podskalke nový Dom modlitby. Výstavba bude financovaná z mestských peňazí,“ podotkla hovorkyňa radnice s tým, že ide o investíciu na úrovni približne 93 000 eur. Stavebné práce chcú odštartovať v letných mesiacoch.

Ďalším stavebným projektom, ktorý sa začne realizovať v letnom období na Podskalke, je aj plánovaná výstavba troch rodinných domčekov pre rómske rodiny. Mesto získalo na realizáciu projektu štátnu dotáciu vo výške 43 000 eur. Na výstavbe sa bude finančne podieľať aj mestská pokladnica, a to sumou približne 31 000 eur.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM