Na poctu si musia laureáti počkať: Prešovská župa ocenenia tentoraz nemôže udeliť

Galaprogram významných osobností a kolektívov Prešovského samosprávneho kraja (PSK) sa tento rok neuskutoční.

Ilustračný obrázok k článku Na poctu si musia laureáti počkať: Prešovská župa ocenenia tentoraz nemôže udeliť
Zdroj: Facebook.com/Prešovský samosprávny kraj

Pre pandémiu ochorenia COVID-19 a súvisiace prísne opatrenia sa termín galaprogramu oceňovania laureátov presúva na rok 2021. Informovala o tom Lea Heilová z oddelenia komunikácie a propagácie Úradu PSK.

Osobnosť sochára

Laureátov ocenení schválili na poslednom októbrovom zasadnutí Zastupiteľstva PSK krajskí poslanci.

Medzi osobnosťami je akademický sochár Štefan Kovaľ za osobitný prínos v záchrane a uchovávaní kultúrneho dedičstva Prešovského kraja a jeho prezentácii v oblasti výtvarného umenia.

„Rovnako sa poslanci rozhodli na základe odporúčania odbornej komisie vyznamenať Igora Kudzeja, riaditeľa Vihorlatskej hvezdárne, za celoživotné dielo zasvätené propagácii astronómie. A tiež osobný a nenahraditeľný prínos pri zriadení astronomického komplexu európskeho významu, ktorý nezvyčajným spôsobom propaguje región doma i vo svete,“ uviedla Heilová.

Až budúci rok

Ocenený bude aj Marián Kríž za významný prínos v rozvoji prešovského šachu, pedagogickú, vedeckú a publikačnú činnosť a propagáciu regiónu doma a v zahraničí.

„Cenu si však menovaní prevezmú netradične v budúcom roku, a to z dôvodu pretrvávajúceho núdzového stavu i prísnych opatrení proti šíreniu nového koronavírusu,“ doplnila Heilová.

Krajská samospráva zvyčajne udeľuje Cenu PSK a Cenu predsedu PSK na slávnostnom galaprograme na Veľkej scéne Divadla Jonáša Záborského v Prešove v polovici decembra. Tento rok by išlo v poradí o 17. odovzdávanie.

Ďalšie správy z domova i zo sveta nájdete aj na Dnes24, Facebooku a Instagrame.

Hl. foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM