Zuzana Vajayová Rôzne

Na gymnáziu učili študentov profesionálne debatovať

Základy akademickej debaty vysvetľovali tento týždeň počas troch dní lektori Slovenskej debatnej asociácie (SDA) študentom na Gymnáziu armádneho generála Ludvika Svobodu v Humennom.

Cieľom tohto tréningu bolo naučiť ich základom argumentácie a kritickému mysleniu.

„Cieľom našej školy je realizovať čo najviac aktivít, ktoré sú pre našich žiakov prospešné a dokážu ich posunúť niekam vpred. Preto sme sa rozhodli zorganizovať na našej škole takúto akciu,“ komentoval podujatie riaditeľ školy Ivan Pajtaš. Domnieva sa, že ak vedia študenti rozumne komunikovať, naučia sa aj konštruktívnemu dialógu.

„Akademická debata je súťažná aktivita, pri ktorej musia účastníci obhajovať myšlienkovú pozíciu, bez ohľadu na to, či sú s ňou vnútorne stotožnení. Tým sa vytvára príležitosť na rozvoj kritického myslenia a argumentácie, s ktorou majú žiaci často problémy,“ vysvetlil pre TASR Michal Papcun zo SDA. V debate si podľa neho taktiež zdokonalia komunikačné schopnosti a naučia sa bez strachu prezentovať svoj vlastný názor.

Akciu v Humennom zorganizovala SDA, ktorá je neziskovou organizáciou a ako jediná organizuje na Slovensku podobné podujatia. Na humenskom podujatí ju reprezentoval trénerský tím zložený z Martina Blahu, Simony Masicovej, Veroniky Merjavej, Michala Papcuna a Mariána Porvažníka.

Zdroj: TASR Foto: Ilustračné

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM