Rôzne

Múzeum A. Warhola od novembra s novou riaditeľkou, jej meno je už známe: Kto nastúpi na tento flek?

Múzeum moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach už pozná meno svojej novej budúcej riaditeľky. Do svojej funkcie nastúpi prvého novembra. Kto sa ňou stal?

Ilustračný obrázok k článku Múzeum A. Warhola od novembra s novou riaditeľkou, jej meno je už známe: Kto nastúpi na tento flek?
Zdroj: TASR

Novou riaditeľkou Múzea moderného umenia Andyho Warhola v Medzilaborciach bude Ľudmila Štecová, ktorá zvíťazila vo výberovom konaní na tento post a dnes jej vymenovanie schválili aj poslanci na rokovaní Zastupiteľstva Prešovského samosprávneho kraja (PSK). Funkcie sa ujme 1. novembra tohto roku.

Predchádzajúcu riaditeľku Valiku Maďarovú 25. augusta odvolalo krajské zastupiteľstvo pre kauzu neoprávneného zapožičania dvoch Warholových obrazov súkromnej osobe.

Dve záujemkyne

Do výberového konania sa prihlásili dve záujemkyne, jedna z nich pracuje v múzeu v Medzilaborciach, druhá pôsobila na základnej umeleckej škole. Ich kvality vyhodnotila komisia zložená z krajských poslancov a odborníkov z odboru kultúry a múzejníctva.

O novej riaditeľke

Ľudmila Štecová je absolventkou Pedagogickej fakulty Univerzity Pavla Jozefa Šafárika v Prešove, kde v roku 1994 ukončila odbor učiteľstvo pre hudobnú výchovu a ukrajinský jazyk. Pracovala ako riaditeľka Základnej umeleckej školy Alexandra Ljubimova v Medzilaborciach, predtým tiež ako učiteľka hudby a speváčka v Divadle Jonáša Záborského v Prešove. Naposledy pôsobila v Rakúsku ako ošetrovateľka.

Očakávali viac prihlášok

Predseda Komisie kultúry a národnostných menšín Zastupiteľstva PSK Emil Chlapeček uviedol, že očakávali väčší počet prihlášok do súťaže. „Nakoniec prišli dve prihlášky. Pani Cilipová, terajšia pracovníčka múzea, a pani Štecová. Naša komisia mala aj odborných poradcov. Rozhodli sme tak, ako sme sa rozhodli, oslovili nás skôr manažérske schopnosti, lebo tam treba manažéra. Pani Cilipová bola skúsená skôr po odbornej stránke, ale komisia sa zhodla na mene pani Štecovej,“ zdôvodnil výber Chlapeček.

Pripomenul, že vo funkcii riaditeľa múzea v Medzilaborciach treba zladiť všetky súčinnosti, ktoré sú potrebné pri riadení múzea, ale aj pri komunikácii so Spoločnosťou Andyho Warhola v USA, od ktorej má múzeum zapožičané mnohé diela.

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM