Tomáš Šuhajda Rôzne

Mrazivé spomienky na SNP pri pamätníku: Vyliezla som na hrušku a vtedy to prišlo!

Vojna pre už väčšinu z nás predstavuje niečo, čo sa nás priamo netýka a čo sa najviac priblížilo až teraz pri situácii na Ukrajine. Niektoré generácie však zažili vojnovú hrôzu na tomto území, na vlastnej koži...

Ilustračný obrázok k článku Mrazivé spomienky na SNP pri pamätníku: Vyliezla som na hrušku a vtedy to prišlo!
Zdroj: Dnes24.sk

V rámci slávnostného rozsvietenia Pamätníka vďaky na námestí v Humennom sa k slovu dostala jedna z pamätníčok, Mária Šľachtová. Humenčanka a bývalá učiteľka vyrozprávala svoje mrazivé zážitky z obdobia Slovenského národného povstania (SNP), kedy bola ešte malým dievčaťom /vo veku okolo 14 rokov/ vo svojej rodnej dedinke Čertižné.

„Keď prichádzajú mesiace august, september aj november, vždy sa mi vynárajú spomienky, ktoré som prežila vo vojne,“ začala svoje rozprávanie pani Mária… Vypočujte si jednu z jej hrozivých spomienok vo videogalérii!

Slovenské národné povstanie

V piatok 29. augusta si pripomíname 70. výročie vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP). Ozbrojené vystúpenie protifašistického odboja na Slovensku na konci 2. svetovej vojny malo zásadný význam pri obnove Československa a Slovensko sa vďaka Slovenskému národnému povstaniu zaradilo k víťazným krajinám 2. svetovej vojny.

Na jar v roku 1944 silnela na Slovensku činnosť partizánskych skupín a situácia sa vyostrila koncom augusta, po príchode nemeckej armády.

Po potlačení SNP do hôr rozpútali Nemci na Slovensku teror. Zabíjali nielen partizánov a vojakov, ale aj civilistov, ženy a deti a vypaľovali celé osady a dediny. Nacisti majú na svedomí niekoľko tisíc obetí, ich zločiny sú jednou z najťažších kapitol dejín 2. svetovej vojny na Slovensku.

Zdroj: Dnes24.sk/Web­noviny.sk

Mrazivé spomienky na SNP pri pamätníku: Vyliezla som na hrušku a vtedy to prišlo
1
Galéria
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM