Veronika Hunyadiová Samospráva

Môžete vyhadzovať bio odpad pred vlastný dom?

Radnica v Humennom upozorňuje na správne nakladanie s biologicky rozložiteľným odpadom

Ilustračný obrázok k článku Môžete vyhadzovať bio odpad pred vlastný dom?
Zdroj: Mesto Humenné

Ako uvádza mesto Humenné na svojej stránke, v niektorých častiach mesta sa pred bránami rodinných domov objavujú kopy biologicky rozložiteľného odpadu.

Radnica ale zdôrazňuje, že takéto uloženie odpadu je neprípustné. Vykladať bio dopad voľne pred dom je zakázané a technické služby mesta nemajú povinnosť ho upratať. Za odpad je totiž zodpovedný jeho pôvodca.

Bio odpad patrí do kompostéra

Na biologicky rozložiteľný odpad majú podľa radnice obyvatelia k dispozícii kompostovacie zásobníky. Tie boli distribuované vlastníkom a užívateľom rodinných domov na území mesta.

Pravidelný zber tohto druhu odpadu je v réžii technických služieb. Mimo uvedené termíny a určené lokality sa zber nevykonáva.

V prípade, že domácnosť produkuje väčšieho množstvo bio odpadu, navrhuje radnica vytvorenie ďalšieho kompostéru, ktorý si obyvatelia vyrobia podľa svojich možností a predstáv.

„Ak je vytváranie ďalšieho kompostovacieho miesta z akýchkoľvek dôvodov nevyhovujúce, ostatným obyvateľom mesta je umožnené vyviesť biologicky rozložiteľný komunálny odpad na vlastné náklady na skleníkové hospodárstvo Technických služieb mesta Humenné v Lackovciach,“ uvádza mesto.

Čo je možné kompostovať?

Všetky biologické odpady, ktoré vznikajú v domácnosti, záhrade, na poli alebo pri chove hospodárskych zvierat. Do kompostu môžete vyhadzovať kvety, trávu, lístie, drevený odpad zo strihania a orezávania krovín a stromov, vypletú burinu, pozberové zvyšky z pestovania, zhnité ovocie a zeleninu, piliny, drevnú štiepku, hobliny, drevný popol, šupy z čistenia zeleniny a ovocia, kávové a čajové zvyšky, vaječné škrupiny, starý chlieb, zvyšky jedla, škrupiny z orecha, vlasy, chlpy, potraviny po záručnej dobe alebo inak znehodnotené.

Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM