Tomáš Šuhajda Rôzne

Mliečny bar, Kovo... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Humennom

Orientačnými bodmi stretnutí sa odjakživa stávali miesta zvlášť známe, viditeľné, alebo jedinečné. Koľko Humenčanov si ešte dodnes dá stretnutie pri dome potravín? Humenské obchody, na ktoré si dnes už pamätajú len tí skôr narodení, mali vo svojej dobe špecifický cveng...

Ilustračný obrázok k článku Mliečny bar, Kovo... 5 legendárnych obchodov zo socíku, ktoré sme navštevovali v Humennom
Zdroj: Dnes24.sk

Dnes sa už obchody na niektorých miestach v centre Humenného menia tak rýchlo, že ani nestihneme postrehnúť, aký sa tam zrovna nachádza. Kedysi však prevádzky boli na jednom mieste roky a tak sa stávali nielen obľúbenými miestami na nákupy, ale aj orientačnými bodmi stretnutí. Pamätáte si na tieto?

Dom potravín

Začnime touto budovou na Ul. 26. novembra, ktorej ani dnes mnohí nepovedia inak ako dom potravín. Napokon, stále tam sídlia i potraviny a to v rámci známej siete. A čím bol tento obchod za socíku výnimočný? V tej dobe neexistovali super či hypermarkety aké poznáme dnes a toto boli najväčšie potraviny v meste.

Mliečny bar (Lahôdky)

Presúvame sa do centra, povyše pošty smerom k parku. Na toto si určite pamätníci radi zaspomínajú. Veď scenár raňajky na stojáka v Mliečnom bare a šup do práce bol súčasťou života mnohých obyvateľov nášho mesta. Niečo ako súčasné fastfoody. Namiesto hamburgerov si tam však Humenčania kupovali šaláty, ruské vajcia, ryby, zavináče a mnohé iné pochúťky. Dnes sa na mieste Mliečneho baru udomácnila záložňa.

Mäso – údeniny

Takéto mali oficiálne názvy všeobecne všetky mäsiarstva, ale teraz narážame na jedno konkrétne. Nachádzalo sa v susedstve vyššie spomínaného Mliečneho baru. V tej dobe ho nenazval nikto inak, ako U Brečku, podľa vedúceho. Po dlhý čas asi najznámejší obchod svojho druhu v Humennom. Rovnako tak i najväčší. Ku koncu tejto predajne sa tam dokonca dalo i najesť. Ak ste v mäsiarstve dostali chuť trebárs na varenú klobásku, mohli ste si ju vychutnať priamo v obchode.

Kovo

Stále sa nachádzame hneď pri Mliečnom bare a v jeho susedstve, zo strany bližšie k parku sú priestory, kde sa dnes nachádza niekoľko prevádzok: realitka, second hand, ale i bar… Kedysi to celé bolo Kovo. Raj pre domácich majstrov, kde našli všetko, čo potrebovali. Na troch poschodiach.

Vyživovák – Labužník

Na záver sa presuňme na opačnú stranu centra a zaspomínajme si na prevádzky trochu iného charakteru, ale vzhľadom k ich niekdajšej popularite ich tu nejde nespomenúť. Vyživovák sídlil zhruba na mieste dnešnej pivárne, keď budova Jednoty ešte nebola. Miesto, kde sa Humenčania chodili radi najesť na stojáka, do radu s táckou na varenú klobásku, guľáš, koleno alebo mnohé iné dobroty. Neskôr po jeho zbúraní, keď už stála aj budova Jednoty, prevzal rolu Vyživováka Labužník. Ten sa nachádzal z opačnej strany, v H5-ke.

A čo vy? Pamätáte si tieto predajne, alebo si okrem nich spomínate aj na nejaké iné, ktoré sa vám viažu s krásnymi udalosťami, priateľmi z mladosti, či veselými historkami? Podeľte sa o ne s našimi čitateľmi, budeme veľmi radi, ak ku svojim spomienkam pripojíte aj fotografie. Svoje príbehy, fotografie, či spomienky nám môžete poslať na mailovú adresu: humenne@global24.sk.

Foto: zachytáva hneď tri z piatich spomínaných prevádzok: Kovo, Mliečny bar i mäsiarstvo. Zdroj: Odbor obchodu a cestovného ruchu Okresného národného výboru v Humennom, 1977.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM