Rôzne

Ministerstvo kultúry podporí hrady pri Humennom: Takto prispeje na ich obnovu

Ministerstvo kultúry podporí v Prešovskom kraji celkovou sumou 144 900 eur sedem hradov. A nechýbajú medzi nimi ani Brekovský a Jasenovský hrad.

Ilustračný obrázok k článku Ministerstvo kultúry podporí hrady pri Humennom: Takto prispeje na ich obnovu
Zdroj: TASR

Ministerstvo kultúry podporí v Prešovskom kraji celkovou sumou 144 900 eur sedem hradov, na ktorých sa budú robiť stavebné alebo reštaurátorské prá­ce.

Peniaze do konca mája

Hovorca rezortu kultúry Jozef Bednár uviedol, že všetci úspešní žiadatelia by mali mať finančné prostriedky na svojich účtoch najneskôr do konca mája. V priebehu tohto týždňa dostanú z ministerstva kultúry návrhy zmlúv na podpis.

S finančnou podporou rezortu kultúry sa budú opravovať hrady Plaveč v okrese Stará Ľubovňa, Čičva vo Vranovskom okrese, v okrese Prešov uspeli dva hrady Kapušany a Šariš, v Bardejovskom okrese Zborovský hrad a v okrese Humenné sa rozbehnú práce na Brekovskom a Jasenovskom hrade.

Koľko dostanú tie naše?

Najúspešnejším žiadateľom bolo mesto Veľký Šariš, ktoré získa dotáciou 31 000 eur na konzerváciu hradných ruín horného hradu a donjonu hradu Šariš. Združenie na záchranu Brekovského hradu dostane 28 000 eur. Združenie na záchranu Zborovského hradu má schválenú dotáciu na obnovu a konzerváciu, archeológiu, architektonicko-historický výskum vo výške 27 010 eur. Nasledujú ako žiadatelia obce Kapušany (20 000 eur), Jasenov (18 000 eur), Plaveč (15 000 eur) a občianske združenie Pro futuro hradu Čičva (5 890 eur).

Bednár doplnil, že úspešní žiadatelia môžu okrem stavebných a reštaurátorských prác využiť dotáciu aj na vypracovanie výskumov každého druhu, prípravnej a projektovej dokumentácie alebo stavebnotechnických posudkov, ktoré sú v súlade s podmienkami danými k zámeru obnovy miestne príslušným krajským pamiatkovým úradom.

Finančné prostriedky sú z programu Obnovme si svoj dom.

Foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM