Rôzne

Migrantom z Iraku sa skončila karanténa. Už nemusia byť zatvorení za múrmi humanitárneho centra

Prezident Andrej Kiska sa v Humennom stretol s utečencami, po skončení ich karantény. Čo znamená jej ukončenie pre samotných migrantov? Budú môcť opúšťať humanitárne centrum. Dostávať pritom budú priepustky. Čítajte viac.

Ilustračný obrázok k článku Migrantom z Iraku sa skončila karanténa. Už nemusia byť zatvorení za múrmi humanitárneho centra
Zdroj: TASR

Prijatie 149 asýrskych kresťanov je súčasťou slovenského dobrovoľného príspevku k riešeniu migračnej krízy. Do Humenného pricestovali začiatkom decembra minulého roka.

Počas karantény prešli dôkladnou zdravotnou prehliadkou. „Boli im urobené všetky vyšetrenia vrátane röntgenu pľúc, odberov krvi. Všetci sú zdraví. Po ukončení karantény budú môcť opúšťať humanitárne centrum, v ktorom sa momentálne nachádzajú, budú mať však režim a budú dostávať priepustky. Všetkým bude udelený azyl z humanitných dôvodov,“ informoval Ivan Netík z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra SR.

Integrácia týchto detí spolu s ich rodičmi a príbuznými, bude prebiehať postupne – šesť mesiacov až dva roky. „Budú sa učiť slovenčinu a postupne s nitrianskou diecézou, s občianskym združením Pokoj a dobro budeme hľadať také riešenia, aby sa začali pomaly začleňovať do spoločnosti,“ podotkol Netík.

Ako informoval Peter Brenkus z OZ Pokoj a dobro, komunitu asýrskych kresťanov tvoria ľudia s rôznymi profesiami. „Keby ste zobrali náhodnú vzorku 149 ľudí zo Slovenska, tak by tá vzorka bola veľmi podobná tomu, čo predstavuje táto skupina. Sú medzi nimi úradníci, učitelia, IT odborníci, veterinár, mnoho remeselníkov. Som presvedčený, že si nájdu uplatnenie na pracovnom trhu. Je tam veľa mladých ľudí, ktorí začali študovať a potrebujú dokončiť svoje vzdelanie. Tretina z nich sú deti do 15 rokov, ktoré majú budúcnosť pred sebou, adaptujú sa veľmi rýchlo. Verím, že aj tí dospelí si nájdu miesto v živote,“ poznamenal Brenkus.

Môže vás zaujímať:

Najmenší mu zaspievali Tichú noc v slovenčine. Andrej Kiska sa v Humennom stretol s utečencami

Prezident Andrej Kiska v Humennom: Pozrite si FOTO zo záchytného tábora

foto: ilustračné

Zdroj: TASR
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM