Marcel Mojžiš Rôzne

Východ má zasiahnuť snehová kalamita! V Humennom môže napadnúť až 35 cm snehu

Ak ste si mysleli, že zima už povedala posledné slovo, ste na omyle. Na Slovensko začal prúdiť od severu studený, pôvodom arktický vzduch. Meteorológovia varujú pred veľkou nádielkou snehu, snehovými jazykmi ale aj poriadne nepríjemným vetriskom!

Ilustračný obrázok k článku Východ má zasiahnuť snehová kalamita! V Humennom môže napadnúť až 35 cm snehu
Zdroj: Dnes24.sk

Kto sa už tešil na typicky jarné počasie, môže mu doslova zmrznúť úsmev na tvári. Aj keď to v týchto dňoch vyzeralo, že namiesto zatiahnutej oblohy a padajúcich vločiek aj v našom okrese začalo panovať čoraz silnejšie slniečko a belasá obloha, nie je to tak. Zima ešte zdá sa nepovedala posledné slovo a v najbližších hodinách to aj pocítime.

Napadnúť môže až 35 cm snehu

V Humenskom okrese môže podľa meteorológov v najbližšom čase napadnúť 20 – 35 cm snehu. „Predpokladaná výška nového snehu je v danej ročnej dobe zriedkavá a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je tým vysoká,“ varujú ľudia zo Slovenského hydrometeorolo­gického ústavu.

Pozor na silný vietor…

Tlaková níž so stredom nad Jadranským morom prinesie aj k nám očakávané ochladenie. A to nie je zďaleka všetko. Meteorológovia náš okres varujú pred snehovými jazykmi a aj silným vetriskom. Duť bude takou rýchlosťou, že Slovenský hydrometeorologický ústav musel pred ním vydať výstrahu až druhého stupňa.

„V okrese sa očakáva výskyt silného vetra, ktorý miestami dosiahne krátkodobo (v nárazoch) rýchlosť 15 – 25 m/s. Táto rýchlosť predstavuje zvýšené nebezpečenstvo pre ľudské aktivity. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danej ročnej dobe a oblasti nadpriemerná a pravdepodobnosť spôsobenia škôd je vysoká,“ zdvíhajú varovný prst meteorológovia. Výstraha pred vetrom platí od štvrtka 6.00 až do 16. 3. 00:00.

…Aj snehové jazyky

Aby toho nebolo málo, bacha si musíme v tom istom čase dať aj na snehové jazyky či záveje. „Tvorba snehových jazykov a závejov predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre dopravné aktivity. Ich výskyt je v danej ročnej dobe a oblasti bežný,ale môže spôsobiť škody menšieho rozsahu,“ dodávajú odborníci na stránke shmu.sk.

Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie v regióne
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM